avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Politist judiciar?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Politist judiciar?

Poate un agent simplu de la un post comunal de politie sa efectueze cercetari penale pentru infractiuni ca: violare domiciliu, distrugere, furt, tulburare de posesie, furt, uz de fals, inselatorie? Nu trebuie sa fie politist judiciar?
Cel mai recent răspuns: nitulicagheorghe , utilizator 07:54, 4 Martie 2018
majoritatea politistilor de la posturile de politie sunt si politisti judiciari , numai cine stie cum un politist de la un post de politie sa nu aiba calitatea de politist judiciar . in asta consta munca celor de la posturile de politie . nu toare infractiunile pot fi solutionate de politistii de la posturile de politie de exemplu omorul este solutionat de procuror , plangerile impotriva administratiei publice sunt solutionate de ofiteri anume desemnati din cadrul poli'iilor orasenesti care arondeaza posturile de politie etc. Infractiunile preyentate de dumneavoastra sunt solutionate de politistii de la posturile de polite.
Conform Legii nr.364 din 15 septembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare "Poliţia judiciară este constituită din ofiţeri şi agenţi de poliţie, specializaţi în efectuarea activităţilor de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de cercetare penală".

Ofiţerii şi agenţii specializaţi prevăzuţi mai sus au calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare.

Ca organe de cercetare ale poliţiei judiciare funcţionează lucrători specializaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor anume desemnaţi de ministrul administraţiei şi internelor, cu avizul favorabil al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau sunt desemnaţi şi funcţionează în alt mod, potrivit unor legi speciale.
Poliţiştii care nu fac parte din poliţia judiciară au dreptul şi obligaţia de a efectua orice act de constatare a săvârşirii infracţiunilor, conform legii.
Deci, politistii din cadrul posturilor de politie comunale pot sa efectueze cercetare penala la infractiuni ca: violare domiciliu, distrugere, furt, tulburare de posesie, furt calificat,fals intelectual, uz de fals,etc
Conform CPP si a unor dispozitii interne acestia nu au competenta si nu pot efectua efectua cercetari privind unele infractiuni stabilite, au dreptul şi obligaţia de a efectua orice act de constatare a săvârşirii acestor infracţiuni, conform legii.
referitor la un partaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

parchetul competent misu11 misu11 Bună! Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penală împotriva unui organ de cercetare penală (comisar ,subcomisar de poliție si ... (vezi toată discuția)
Ce parchet e competent ? nimar nimar Buna seara, Se doreste depunerea unei Plangeri Penale impotriva unui Inspector de Politie. Va rog sa ma ajuta cu un raspuns legal in sensul urmator : Care ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere impotriva unui politist- competenta parchet? danaa1 danaa1 Care este parchetul competent la care trebuie depusă o plangere penala impotriva unui organ de cercetare penala (politist) ? Este de competenta Parchetului ... (vezi toată discuția)