avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract prin agent de munca temporara (leasing)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract prin agent de munca temporara (leasing)

V-as ruga sa imi lamuriti si mie urmatoarea intrebare:

Se refera la munca prin agent de munca temporara, unde avem un contract de punere la dispozitie a salariatului temporar intre agent si firma utilizatoare si un contract de mnca temporara intre agent si angajatul temporar.

Daca utilizatorul are o misiune de munca pt care stie ca durata ei va fi de 18 luni (maximul admis in lege),
1. se poate incheia Contractul de punere la dispozitie direct pe 18 luni?
sau cf art 89 se incheie pe 12 luni si se face un act aditional de prelungire cu 6 luni a misiunii?

2. actul aditional de prelungire poate fi incheiat cu aceeasi data cu a contractului de punere la dispozitie?

3. Contractul incheiat cu salariatul temporar, poate fi incheiat direct pe 18 luni, pentru o singura misiune?

Multumesc anticipat pentru indrumari!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:53, 13 August 2010
D-na Grace, nu ma prea pricep la leasing de personal, dar nu pot rabda ca intrebarea dvs. sa ramana fara raspuns atata timp, asa ca incerc si eu, cum ma pricep mai bine.

1. Nu, nu se poate direct 18 luni.

2. Da, actul aditional se poate face la aceeiasi data ca si contractul initial (nu exista vreun impediment legal in acest sens, daca partile sunt de acord)

3. eu zic ca da (dar nu sunt foarte sigur)
Zic da, fiindca (din 1 si 2 rezulta ca) avem o singura misiune, si deci ne incadram in
Articolul 93 - (1) Contractul de munca temporara este un contract de munca ce se incheie in scris intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, de regula, pe durata unei misiuni.
si nu in art 94 (1), care ne-ar putea restrictiona la durata contractului
Articolul 94 - (1) Contractul de munca temporara se poate incheia si pentru mai multe misiuni, cu respectarea termenului prevazut la art. 89 alin. (2).
Articolul 89 - (2) Durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita o singura data pentru o perioada care, adaugata la durata initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 18 luni.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2010
smeagull, utilizator
:) multumesc mult de raspuns, chiar am vazut ca sunteti online si speram sa primesc un punct de vedere.

In acest sens as aprecia si eu prevederile pt leasing de personal, desi practic este neplacut sa stii ca utilizatorul salariatului temporar, care stie din start ca are o misiune pe 18 luni, sa trebuiasca sa incheie contractul de punere la dispozitie pe 12 luni si sa faca apoi un act aditional de prelungire ...

Sper sa mai primim si alte opinii. Multumesc.
Durata contractului individual de muncă încheiat între agentul de muncă temporară şi salariatul său nu poate fi mai mare de 12 luni.
Ea poate fi prelungită peste durata de 12 luni, până la durata maximă pentru care se poate incheia un astfel de contract.
Prin urmare, mai intai se face pe o durata de 12 luni si apoi se prelungeste pana la 18 luni.
Totusi, la rt 93, durata nu este imperativa, nu?
spune ca, "de regula se incheia pe durata unei misiuni".
Daca exista o misiune de 12 luni (cu sanse d eprelungire inca 6), agentul de munca temporara poate incheia legal contract de munca temp. cu angajatul pe 18 luni.

iar in cazul in care utilizatorul nu ar mai prelungi misiunea cu 6 luni, salariatul ar trebui platit de agentul de MT la sal minim

Unde gresesc? :">

Sau daca e misiune pe 12 luni si la aceeasi data act aditional de prelungire a misiunii, (ceea ce e legal, nu?), atunci la fel ar trebui sa poata fi incheiat contractul de munca pe durata misiunii care e deja prelungita la 18 luni....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent munca temporara - munca temporara in strainatate MihaiTN MihaiTN Buna ziua, Am o nelamurire, si sper sa ma ajutati. Anul trecut am deschis, in Constanta, o agentie de recrutare si plasare forta de munca. In ... (vezi toată discuția)
Leasing de personal loredana080380 loredana080380 Buna O intrebare delicata cu privire la angajatii preluati de la o firma de leasing personal. De la inceputul anului 2011, un numar de persoane au fost puse ... (vezi toată discuția)
Plasare personal Greenyvy Greenyvy Am intalnit recent un caz care m-a bulversat si as dori sa ma ajutati sa inteleg situatia mai bine, eventual sa vad aspectul juridic din spatele ... (vezi toată discuția)