avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog mult un sfat!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog mult un sfat!!!

buna ziua
ma numesc Raluca si am o mica nelamurire;doresc sa stiu daca pensia alimentara se acorda daca esti inscris la o forma de invatamant superior particular fara ca hotararea de divort sa fie intentata.
multumesc
Cel mai recent răspuns: ralu_26 , utilizator 17:25, 14 August 2010
Obligatia de intretinere exista pentru ambii parinti si copilul lor.
Astfel, daca unul din parinti nu contribuie cu nimic la intretinerea copilului sau el poate fi obligat la plata pensiei de intretinere, chiar daca parintii nu sunt divortati.
Apoi, legea nu distinge intre invatamantul particular sau de stat, astfel ca acesta nu poate fi un argument ca parintele respectiv n-ar datora intretinere, cata vreme izvorul obligatiei de intretinere il reprezinta obligatia de educare si instruire indiferent de ce forma imbraca aceasta-stat sau privat.
Actiunea are ca titular pe majorul aflat in continuare studiilor ( reclamant este deci copilul devenit major) si este necesara administrarea unor probe din care sa rezulte ca parintele respectiv nu contribuie la intretinerea majorului si ca majorul se afla in nevoie deoarece nu are posibilitatea unui castig din munca din cauza incapacitatii de a munci, motivat tocmai de necesitatea pregatirii la facultatea respectiva care banuiesc ca sunt cursuri zi desi nu ati precizat.
De asemenea sunt utile si probele din care sa rezulte ca celalalt parinte achita taxa necesara pentru ca majorul sa urmeze acea facultate.
Va multumesc mult pt. ajutorul acordat,doresca sa mentionez ca majorul si reclamanta (sotia tatalui meu din a doua casatorie) au parasit domiciliul de buna voie, pana anul in curs reusind sa ajunga la intelegeri materiale amiabile.
In aceiasi situatie am fost si eu acum 8 ani,dar mie mi s-a pus conditia ca pensia alimentara nu se v-a suspenda daca intru la o facultate pe locurile bugetate de stat,ceea ce am si reusit.
a cui hotarare de divort nu e pronuntata?
a tatalui meu,sora mea din a doua casatorie a cerut in instanta pensie alimentara pt. ce studenta in anul 2 la drept,la Bucuresti,tatal meu nefiind divortat de sotia lui(a doua) ea a plecat pur si simplu ,pana acum tata i-a trimis bani pt taxe ,intretinere,etc.dar acum i-a venit citatie pt.pensia alimentara.
p.s sora mea vitrga:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie alimentara daca este la o a doua facultate particulara andia andia Buna ziua. Am si eu o problema si sper sa ma poata ajuta cineva aici cu niste raspunsuri. Sora mea primeste pensie alimentara, ea are acum 23 de ani si termina ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara annya88 annya88 buna ziua.sunt casatorita de aproape 2 ani si am o fetita de 4 luni.nu mai stau cu sotul meu de o luna de zile de cand el ne-a parasit.eu acum stau cu fetita ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Larisa adela Vasile Larisa adela Vasile am18 ani si sunt in clasa a12a si as vrea s stiu daca mai primesc pensie alimentara dupa terminarea liceului? (vezi toată discuția)