avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Plata fransiza la Casco - dauna prin regres RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Plata fransiza la Casco - dauna prin regres RCA

Masina mi-a fost lovita de un cetatean care are RCA la Carpatica. Eu am CASCO la Omniasig. Dorind sa deschid dosarul de dauna prin CASCO ca mai apoi sa se recupereze suma prin regres, cei de la Omniasig mi-au spus ca fransiza de 100 de euro (specificata in conditiile sigurarii CASCO) va trebui sa o platesc eu, desi nu am nicio vina in acesta dauna. Acest lucru mi se pare un abuz si totodata ceva deplasat, pentru ca odata ce Carpatica plateste intreaga suma a reparatiei, este inclusa si fransiza. Mai mult de atat consider ca fransiza are rolul sa ceeze o responsabilitate a beneficiarului politei pentru a nu avea evenimente la tot pasul din cauza sa. Ori in cazul meu, nu eu am fost de vina.
Imi puteti spune, va rog, daca am dreptate? Si daca da, ce trebuie sa fac?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 14:31, 22 August 2010
Polita casco fiind cu fransiza, a costat mai putin tocmai pentru ca atunci cand se plateste o dauna, suma respectiva este suportata de asigurat.In cazul apelarii la CASCO(in loc de RCA), nu numai ca se respecta clauzele contractului privind fransiza, dar se pierde si bonusul care ar fi fost acordat la reinnoire, daca nu s-ar fi platit dauna.Este justificata aceasta procedura, pentru acoperirea cheltuielilor facute de asigurator pentru plata daunei(constatare, deschidere/administrare dosar, actiuni de recuperare sume total/partial de la asiguratorul RCA,cheltuieli de judecaata,etc.).Faptul ca se va recupera sau nu ,integral sau in parte valoarea despagubirilor de la asiguratorul RCA, este treaba asiguratorului CASCO si nu are legatura cu plata daunei pe CASCO.Acest lucru cred ca v-a fost facut cunoscut inainte de a deschide dosarul pe CASCO.
Singurul lucru pe care il aveti de facut, este sa deschideti dosarul de dauna la asiguratorul RCA al vinovatului.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
nucu$, utilizator
Multumesc frumos pentru raspuns, ma voi hotara in ce directie o s-o apuc pentru ca RCA-ul deja a inceput sa puna conditii care nu ma avantajeaza. Sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi in astfel de situatie, cu astfel de asiguratori.

Multumesc inca o data!
Parca spuneati ca pe RCA asiguratorul plateste toata suma reparatiei?!? Acum va pun conditii?Conditiile pot fi puse cel mult de catre pagubit si anume sa se respecte normele CSA privind modul de dezdaunare(constatare,evaluare, cuantificare avarii, termene pentru fiecare stadiu al dosarului, inclusiv plata in 10 zile de la finalizare)
Desigur toate acestea sunt valabile atunci cand nu exista dubii sub niciun aspect privind accidentul.(geografie, dinamica, urmari probate, legaturi cauzale intre coliziuni si piese avariate, etc.Finalizarea unei daune, nu inseamna avantajare, ci o corecta despagubire prin care se acopera integral prejudiciul - nimic in plus/minus, urmandu-se intocmai norma emisa in aceasta materie.
In momentul in care am mers la Carpatica pentru a deschide dosarul de dauna, mi s-a cerut sa semnez ca sunt de acord cu suma pe care o vor stabili ei pentrudespagubire, fiind conditia de a putea trimite dosarul mai departe spre abrobarea deschiderii acestuia (mi se pare o aberatie). :( Mai mult, mi s-a spus ca nu vor fi de acord sa-mi repar masina la reprezentanta Toyota (marca masinii) "pentru ca sunt scumpi" si ca imi recomanda dumnealor alta varianta, apoi ca bara avariata fiind din plastic va fi indreptata la cald si in niciun caz nu va fi inlocuita. Si nu in ultimul rand mi s-a sugerat cu zambetul pe buze sa o fac pe casco ca e mult mai bine. Am inteles cum stau lucrurile citind mai multe despre Carpatica: [ link extern ] .
Daca s-a constituit un ONG pentru a lupta cu acest asigurator, este lesne de inteles cu cine voi avea de a face.

Asa ca nu imi ramane decat varianta CASCO prin regres chiar daca ma costa fransiza.

E pacat ca sunt atat de incurcate itele in tara noastra.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2010
gabi_celt, utilizator
Sincer sa fiu nu ma surprinde modul de lucru al asiguratorului CASCO ci al celui RCA care are modalitati aberante de a amana si tergiversa lucrurile. Apeland la CASCO dv. scurtati timpul de reparare nu mai umblati pe drumuri si nici prin tribunale cum ar fi fost cazul. Iar daca cititi cu atentie conditiile de asigurare veti vedea ca acolo nu scrie nimic legat de vinovatie ci doar de apelarea la CASCO.
Apoi cand asiguratorul dv. va face regres impotriva asiguratorului RCA va puteti alatura si dv. ca sa cereti sa va despagubeasca fransiza sau alte daune pe care le mai socotiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Franciza casco adriansera adriansera Buna ziua, zilele trecute am avut un accident cu masina personala in sensul ca un participant la trafic cu un moped nu s-a asigurat la schimbarea directiei de ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac daca asiguratorul nu-mi plateste reparatia ? valentin309 valentin309 sunt pagubit intr-un incident auto, vinovatul avand RCA la Carpatica Asig. peste tot aud de neseriozitatea lor in privinta recunoasterii daunelor si a platii ... (vezi toată discuția)
Omniasig ne fura oceanu andrei oceanu andrei Am fost la omniasig si am depus doua dosare de dauna,am dus masina la service dupa care am primit acasa la diferenta de o zi k ei vor sa introduca ... (vezi toată discuția)