avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale nedepunere declaratii societate suspendata
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

nedepunere declaratii societate suspendata

Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ce priveste situatia de mai jos.
Am o societate infiintata in aug 2006 pe care nu am desfasurat nici un fel de activitate pana in prezent. In oct 2007 am suspendat-o la registrul Comertului pentru o perioada de maxim 3 ani (pe Legea 31).
De la infiintare si pana in prezent nu am depus nici un fel de declaratie la administratia financiara (oarecum logic, din moment ce nu s-au realizat venituri si nu s-au efectuat cheltuieli, dar in neconcordanta cu obligatiile legale).
Intrebari:
1. pentru nedepunerea bilanturilor si a declaratiilor (pe zero) este obligatorie sanctiunea pecuniara (amenda) ori exista si varianta unui avertisment (asa cum am mai citit pe forumuri)?
2. daca figurez cu 3 bilanturi nedepuse, amenda se aplica o singura data pentru acest tip de contraventie ori se aplica de fiecare data cand s-a savarsit (adica de 3 ori)? la fel si pentru declaratii?
3. prin dizolvarea societatii inaintea terminarii perioadei de suspendare, pot fi evitate amenzile?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
peridot, utilizator
Cel mai recent răspuns: peridot , utilizator 00:22, 8 Septembrie 2010
1. In situatia dvs. nedepunere bilanturilor si a declaratiilor, chiar daca ele erau pe 0, va fi sanctionata pecuniar, posibil doar sa nu se insumeze pentru fiecare nedepunere, ci sa fie cea mai mica pentru toate. Ramane insa (stiu ca este aberant) la latitudinea si interpretarea) inspectorului.
2. 3 bilanturi nedepuse la adm. pot fi cumulate si cu restul de declaratii, insa nedepunerea la RC va pune in pericol de dizolvare directa din partea RC
3. Dizolvarea automata din partea RC v-ar scuti (inca se poate acest lucru) de toate neplacerile, cum ea este inca in suspendare, posibil ca RC sa o vada suspendata si abia dupa terminarea perioadei sa solicite dizolvarea.
Suspendarea pentru 3 ani nu atrage automat prelungirea termenului pentru dizolvarea societatii tot cu 3 ani? Sigur ca mi-ar conveni dizolvarea din oficiu, dar nu cred ca este posibila.
Multumesc pentru raspuns!
ATENTIE ! Sunt lucruri mult mai imporatnte decat o amenda si anume:
- Nedepunerea declaratiilor pentru o perioada ce depaseste 6 luni atrage declararea firmei ca si inactiva fiscal;
- inactivitatea fiscala este o fapta ce se inscrie in cazierul fiscal al firmei dar si in acela al reprezentantului legal ( = al administratorului);
- cazierul fiscal al persoanei fizice se sterge in termen de 5 ani de la savarsirea faptei ( fapta = aducerea in inactivitate fiscala a unei firme).

OG 75/2001, art. 8
(1)Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie în următoarele situaţii:
a)la înfiinţarea societăţilor comerciale, a societăţilor cooperative şi a cooperativelor agricole, de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţii legali desemnaţi;
b)la solicitarea înscrierii asociaţiilor şi fundaţiilor în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor de către asociaţii sau membrii fondatori ai acestora;
c)la autorizarea exercitării unei activităţi independente de către solicitanţi;
d)la cesiunea părţilor sociale sau a acţiunilor de către noii asociaţi sau acţionari;
e)la numirea de noi reprezentanţi legali, precum şi la cooptarea de noi asociaţi sau acţionari cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi şi acţionari.

CONCLUZIE :
Persoanele care au fapte inscrise in cazierul fiscal nu mai pot desfasura activitatile la care este necesara prezentarea cazierului fiscal (vazi art.8 din OG 75/2001)
Multumesc pentru raspuns!
Nu cred ca este cazul societatii in discutie, pentru ca aceasta este suspendata pe Legea 31 la Registrul Comertului (si se afla inca in perioada de suspendare). Prin urmare, aceasta figureaza pe toate site-urile ca fiind in "intrerupere temporara activitate" si nu ca fiind "inactiva" (ceea ce este o sanctiune practic). Sunt 2 notiuni diferite pentru 2 stari diferite.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
peridot, utilizator
Este o greseala frecventa - simplul fapt ca ati suspendat firma la RC nu inseamna ca automat si AFP stie acest lucru. De aceea cu actele de suspendare se face o solicitare catre AFP pt solicitarea regimului derogatoriu, care va va scuti de depunarea declaratiilor. Totusi chiar si asa sunteti obligat a depune bilantul ctb aferent fiecarui exercitiu financiar . Nedepunerea declaratiilor se sanctioneaza - doar la o prima abatere se da avertisment .

Alte discuții în legătură

Nedepunere bilant anual Constantin Popovici Constantin Popovici Sotia este asociat unic al unui SRL din 2009 . In 2010 , dupa ce a achitat forfetarul de pe vremea aceea a decis sa nu mai lucreze pe ea . In urma unei ... (vezi toată discuția)
Inactivitatea firmei Rodica Ciolca Rodica Ciolca Ce se intampla cu o societate comerciala care a fost declarata inactiva? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Pfa-firma (unul dintre asociatii unei s.r.l. suspendata poate deveni pfa?) lnegreanu lnegreanu Daca sunt 2 asociati la un SRL suspendat, unul dintre ei poate sa devina un PFA fara nici o legatura cu firma? (vezi toată discuția)