avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general obligat la plata cas?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

obligat la plata cas?

Buna ziua.
Am fost 10 ani angajata cu contract individ.de munca cu timp integral pina in aprilie 2009. Am avut si un contract de munca cu timp partial pina in ianuarie 2010.Din decembrie 2008 mi-am deschis un PFA (parca simteam ca se strica treaba) si am avut un contract de prestari servicii din martie 2009 - pina in martie 2010. Sunt obligata sa platesc CAS din 2009 pina in prezent? Momentan nu am nici un venit nici cu contract de munca nici cu contract pe PFA.Cum doamne iarta-ma fac cu contributiile CAS? Trebuiesc platite la minimul stabilit de lege? Sincer mi-e frica sa ma duc la casa de pensii, ca astia daca te prind in sistem nu-ti mai dau drumul... si chiar n-am de unde sa le platesc cca 100 roni pe luna?!
Cel mai recent răspuns: vatajita mihaela , utilizator 21:15, 9 Septembrie 2010
Stimata doamna,

Din pacate, legea pensiilor este clara: cu mici exceptii, pentru orice venit realizat trebuie sa platim CAS.
In concluzie, pentru perioada martie 2009 - martie 2010 sunteti obligata sa platiti CAS, intrucat ati incasat venituri.
Banuiesc ca stiti ca puteti sa faceti declaratia pe CAS o suma mult mai mica fata de cea efectiv incasata. Cu toate acestea, nu va puteti sustrage de la plata CAS...
Cu stima,

Alin Apostol
Nu trebuie sa va faceti probleme cu plata contributiei la sistemul de pensii ci cu plata contributiei la sanatate, pt. ca acolo suma este mai mare si trebuie sa o platiti pina va pensionati, indiferent daca realizati venituri sau nu.
La casa de pensii mergeti si depuneti declaratia de asigurare si puteti sa platiti si 1 leu pe luna.
La Casa de sanatate, chiar daca nu aveti venituri, trebuie sa platiti sanatatea avind ca baza de calcul salariul minim pe economie.
Multumesc frumos de raspuns.... sper sa tina si la Bacau cu 1 leu/ luna (cum am mai citit pe alte forumuri). Nu se poate lua in functie de venitul net declarat in declaratia 200 la Adm. Finantelor la care am platit 16% impozit pe profit si 5,2% la sanatate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract asigurari sociale pentru pfa AndaNec AndaNec Buna ziua, Sunt o PFA infiintata in anul 2007, impozitata in sistem real. Doresc sa inchei contract individual de asigurari sociale la stat (contributie ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa claudia_petre claudia_petre Buna ziua. Imi cer scuze daca o sa ma repet dar am citit mesajele de forum si nu reusesc sa inteleg. Am, o rugaminte: va rog sa imi explicati daca am PFA ... (vezi toată discuția)