avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitate-situatie delicata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitate-situatie delicata

Buna,

Situatia este in felul urmator : sunt mamica, si am pornit procesul de tagada paternitatii, deoarece tatal copilului este altul decat cel din certificatul de casatorie(sotul).
Problema e urmatoarea: noi (sotul si cu mine) am pornit procesul de divort la inceputul sarcinii mele, proces 'de comun acord' (un avocat ne-a redactat actele). Pana in momentul judecarii acestuia s-a nascut si copilul (rezultat dintr-o alta relatie, cum am spus la inceput). Am fost nevoita sa prezint certificatul de casatorie la starea civila pentru inregistrarea copilului si a numelui lui implicit (oricum legea ma obliga, fiind conceput in timpul casatoriei).
Foarte important !! :in momentul in care ne-am prezentat amandoi la prima infatisare a divortului i-am comunicat judecatoarei situatia: ca s-a nascut un copil intre timp (se nascuse de 1 luna) , iar actele depuse de noi cu luni in urma aveau specificatia 'fara copil nascut din aceasta casatorie'.
Doamna judecator a pronuntat totusi sentinta, ne-a 'divortat'- avem si hotararea definitiva- dar anomalia e ca copilul meu poarta numele sotului (fostului).
Deci, in prezent avem o hotarare de divort definitiva (de aproape 1 an), in care se specifica 'nu a existat copil nascut in aceasta casatorie', si un proces pentru tagada paternitatii inceput (urmeaza luna aceasta prima infatisare).
Care sunt sansele ca judecatorul sa inteleaga situatia iar procesul sa se termine cu bine ?
Mentionez ca am un avocat care se ocupa de proces, dar nu stie sa-mi spuna prea multe...
Fostul sot se va prezenta la proces si va declara ca nu e tatal copilului, dar ce facem cu hotararea de divort ? Sau nu va verifica nimeni ca aceasta exista ?
Mie mi se pare tare complicat si mi-e chiar teama de urmari...

Va multumesc si astept raspunsul dvs!
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
boboa09, utilizator
Cel mai recent răspuns: boboa09 , utilizator 11:33, 10 Septembrie 2010
Divortul va ramane oricum,iar copilul (care de altfel sa va traiasca),va ramane mereu in grija mamei!Numele in schimb,nu stiu in ce situatie se poate schimba,eventual in cazul in care este si el de acord,copilul sa primeasca numele dvs.Sa treceti cu bine peste probleme,si sa aveti grija de copilul dvs!Sanatos sa fie,ca altele se rezolva:)
boboa09 a scris:

Mentionez ca am un avocat care se ocupa de proces, dar nu stie sa-mi spuna prea multe...


Si atunci de ce l-ati angajat? Sprijinea frumos tencuiala instantei ca sa nu cada!?
Cum Dumnezeu va alegeti avocatii!? Zau ca as vrea si eu sa pricep...
Ca umblai si eu pe la vreo 7 doctori si dupa ce punand cap la cap monosilabele lor am constat ca n-ajung la lungimea unei concluzii l-am ales pe-ala care era in stare sa-mi povesteasca si mie ceva ...pe limba mea si nu pe pasareasca lui.

Nu e nici o anomalie in faptul ca micutul poarta numele fostului sot. Copilul CONCEPUT sau NASCUT in timpul unei casatorii are ca tata pe sotul mamei. (asa graieste Codul Familiei).
In cadrul actiunii de tagada de paternitate se poate face dovada ca, desi conceput/nascut in timpul casatoriei, totusi este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului pentru ca ... (motivele pe care sper ca le-o fi pus cu cap si coada in cerere avocatul cu pricina).
Acest lucru trebuie dovedit, inclusiv cu expertiza. Sper ca nu va bazati pe faptul ca instanta va admite cererea asta doar pentru faptul ca fostul dvs. sot va veni ca o floricica sa declare ca acel copil nu-i al sau. PE VORBE nu se admite o astfel de actiune.

Hotararea aceea, desi data cu picioarele dupa parerea mea nu va incurca.
Incercati sa stati de vorba cu avocatul. Eventual va faceti o lista de intrebari si cereti lamuriri ca doar de-aia l-ati angajat.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
romascanu, moderator
buna dimineata.
dupa ce veti termina procesul in tagada paternitatii va trebui ca tatal minorului sa faca o recunoastere voluntara a acestuia .
chiar daca fostul sot este de acord sa se prezinte in instanta si sa declare ca nu dansul este tatal minorului, in proces vor trebui administrate probe, care sa sustina acest lucru. (testul ADN costa aproximativ 2700 ron ).
I-am dat avocatului toate detaliile care pot ajuta la luarea unei decizii legat de imposibilitatea ca fostul sot sa fie tatal copilului.
Nu stiu daca m-am exprimat destul de clar eu, dar mi se pare ciudat sa existe o hotarare de divort in care se specifica 'nu exista copil nascut din aceasta casatorie' , si de fapt sa existe un copil care ii poarta numele fostului sot.
Cand ne-am prezentat la divort am spus acest lucru judecatoarei, si anume ca s-a nascut un copil care in acel moment avea 1 luna si poarta numele lui .
Dansa a pronuntat totusi sentinta in mod favorabil, spunand ca 'va veti descurca voi mai departe cu celalalt proces'.
Temerea mea de acest aspect e legata. Daca instanta se va lega de acest lucru? Ma gandeam sa nu se complice situatia .
In rest, cunosc procedurile in principiu ...

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort:ce nume va avea bebelusul? alexa-rozi alexa-rozi Va rog sa ma ajutati cu un sfat.Sunt insarcinata si sunt in divort.Tatal copilului este un barbat cu care traiesc de foarte multi ani,nu este cel cu care sunt ... (vezi toată discuția)
Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea paternitatii Elena Lidiana Elena Lidiana sun casatorita cu alt cineva dar de 2 ani sunt impreuna cu actualul meu prieten, acum sunt insarcinata si el vrea ca copilul sa poarte numele lui cum putem ... (vezi toată discuția)