avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... act aditional banca
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

act aditional banca

nu sunt de acord cu actul aditional bcr.banca nu imi ofera sansa sa hotarasc eu daca e bine sau nu. ce pot face ? daca nu merg sa semnez oricum banca hotareste in numele meu.am depus o cerere ca nu sunt de acord.ce as putea face mei departe?
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 06:26, 11 Septembrie 2010
Fie ajungi la o inteegere cu ei fie te adresezi instantei.
OVIDIU ALEXANDRU a scris:

nu sunt de acord cu actul aditional bcr.banca nu imi ofera sansa sa hotarasc eu daca e bine sau nu. ce pot face ? daca nu merg sa semnez oricum banca hotareste in numele meu.am depus o cerere ca nu sunt de acord.ce as putea face mei departe?


De stiut

Modificari contracte de credit existente

Principalele modificari legale ce vor fi operate asupra contractele de credit acordate de banci, conform prevederilor OUG 50/2010 vor fi:

1. Dobanda creditului = EURIBOR/ROBOR/LOBOR + marja fixa existenta in contract (marja nu se schimba si nu poat fi marita, doar micsorata : conform OUG 50/2010, art. 37, litera a) si art. 35, litera a) si litera b))
2. Eliminarea comisionului de risc (daca acesta este prevazut in contractul de credit impreuna cu comisionul de administrare) acesta devenind nul de drept din data de 21 iunie 2010, deoarece in OUG 50/2010, art. 36 acesta nu exista in lista de comisioane acceptate, comisionul de administrare fiind prezent
3. Modificare comisioanelor de rambursare anticipata in 0% pt. creditele cu dobanda variabila si maxim 1% pentru creditele cu dobanda fixa

Alte modificari declansate prin aplicarea OUG 50/2010 :

1. Banca trebuie sa aleaga intre a comisionul de administrare prevazut in contract si comisionul de cont curent (conform OUG 50/2010, art. 36) (bineinteles va fi preferat comisionul cel mai mare, adica cel prevazut in contract, comision de administrare)
2. Banca trebuie sa restitue toate comisioanele percepute ilegal dupa data de 21 iunie 2010, adica comisioanele de risc si comisioanele de administrare sau comisioanele de cont curent (in extrasul de cont curent – contul din care se face rambursarea creditului!- apar comisioanele de administrare a contului curent percepute
3. Banca trebuie sa pastreze valoarea comisionului de administrare din contractele de credit curente (o modificare nu poate fi facuta fara notificare scrisa nominala si fara acceptul scris al beneficiarului) (conform OUG 50/2010, art. 35 punctul a)) si nu poate adauga alte comisioane (conform OUG 50/2010, art. 35 punctul b))

Beneficiarul creditului este obligat sa refuze orice oferta care contin alte modificari ale contractelor de credit care nu sunt conform legii.

Cum procedam in cazurile extreme ?

In cazul in care banca propune alte modificari decat cele enumerate mai sus se vor respecta urmatorii pasi :

1. Sesizare la ANPC care sa contina propunerea scrisa din partea bancii cu modificarile suspecte (se va verifica ca propunerea este nominala-se adreseaza titularului de contract, mentioneaza numarul de contract si data la care a fost acordat, are numar de inregistrare), copia dupa contractul de credit si bineinteles sesizarea respectiva in care se va prezenta argumentat (trimiteri la lege, cu articol, litera) ce anume din propunerea bancii nu are fundament legal precum si varianta acceptata de titularul de contract cu toate punctele argumentate; a nu se uita de restituirea comisioanelor percepute ilegal
2. Cerere/sesizare depusa la registratura Bancii la agentia la care s-a acordat creditul in care se refuza propunerea ce contine elementele ilegale (vezi punctul 1 de mai sus) si se solicita in termen de 15 zile acceptul sau refuzul punctual si argumentat
3. Contactarea in prealabil a unui avocat, care sa doreasca sa reprezinte interesul beneficiarului creditului in cazul unui proces
4. Se asteapta raspunsul bancii si/sau ANPC
5. Se consulta avocatul daca raspunsurile de la Bancii si/sau ANPC nu sunt favorabile
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comision de risc elis57 elis57 Am un creditin derulare la BCR. Am inteles ca o data cu intrarea in vigoare a ordonantei 50/2010 banca nu mai trebuie sa-mi perceapa comision de risc. Am ... (vezi toată discuția)
Act aditional credit bancar eu* eu* banca se comporta ca si cum in tara nu se intimpla nimic, vrem nu vrem trecem printro criza iar atitudinea oamenilor si a institutiilor este zero,cum sa reusim ... (vezi toată discuția)
Comision risc bancar antonia18 antonia18 Am primit de la Volksbank, o adresa oficiala prin care sunt chemata la banca pentru semnarea unui act aditional la un contract ipotecar pe 25 ani in care mi se ... (vezi toată discuția)