avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1069 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA

Am remarcat in ultimele zile ca ultimele mesaje postate apar foarte greu.
Am presupus ca este datorita numarului mare de pagini, de aceea am deschis un subiect nou in continuare.
Daca am presupus gresit rog administratorul sa il stearga.
Cel mai recent răspuns: praetore , utilizator 23:46, 25 Ianuarie 2008
princess9887 a scris:

mersi Eva,

dar am precizat ca nu ma refer la cazurile prevazute de art 17 din lege, ci
la in primul rand la cele prevazute de art 284 alin3, care precizeaza ca se suspenda stagiul in cazul in care avocatul ocupa o functie incompatibila sau nu isi exercita efectiv stagiul timp de un an; in alin 5 se precizeaza ca suspendarea se constata de consiliul baroului, care apreciaza printre altele si perioada de stagiu efectuata anterior suspendarii, iar mai jos in art 285 vine sa precizeze din nou ca suspendarea se dispune de data asta de consiliu, care din nou apreciaza printre altele intinderea perioadei de stagiu anterior suspendarii, si in alin 3 art 285 spune clar ca STAGIUL EFECTUAT ANTERIOR INTRERUPERII NU INTRA IN CALCULUL TERMENULUI DE 2 ANI!!!!
sincer, nu mai inteleg nimic
am senzatia ca a vrut sa spuna clar ca nu se socoteste in aceste cazuri (cu incompatibilitatea si lipsa 1 an..) perioada de stagiu efectuata inainte , cu exceptia cazului in care avocatul indrumator e de acord cu intreruperea stagiului si cu executarea stagiului dupa ridicarea incompatibilitatii....

cam asta e

felicitari pentru modul in care ai punctat distinctia dintre secretul profesional si confidentialitate; astazi am facut si eu subiectul, si din tot ce s-a scris pe forum, ai fost singura care a sesizat scurt si la obiect deosebirea principala.

LA CE PG A SCRIS EVA DESPRE SECRETUL PROFESIONAL SI CONFIDENTIALITATE?
sprijinul deductiei mele mai aduc unul: art 5 si 6 din codul deontologic al avocatului roman.

Secretul profesional constiuie, deopotriva, DREPTUL SI DATORIA primordiale si fundamentale ale avocatului, precum si o conditie absolut necesara profesiei.

Increderea fata de avocat nu poate exista daca nu este garantata confidentialitatea RAPORTURILOR PROFESIONALE.

Autor: eva03
Data inregistrarii:
Miercuri, 14 Iunie 2006, 20:10
eva03 a mai scris
Data post: Marti, 20 Noiembrie 2007, 13:58 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura

Subiect: RE: ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA

bianca27 a scris:

"
Va rog, imi poate explica cineva diferenta dintre confidentialitate si secret profesional?

Mersi!
"

Bianca, ele sunt sinonime in DEX, dar cred ca ai dreptate. Iata cum am gandit eu:

Iau exemplul medicilor. Am putea spune ca prin codul deontologic al acestei profesii, respectarea confidentialitatii datelor privind pacientii este implicita, cum am spune, opereaza de drept.

Exemplul unei societati comerciale: in vederea desfasurarii activitatii societatea, printr-un acord de vointa cu angajatul stabilesc la angajare si insereaza in contractul de munca anumite clauze de confidentialitate care presupune secretul pastrarii lucrarilor pe care este insarcinat sa le execute.

Principiul pastrarii secretului profesional inseamna tocmai faptul ca exercitarea acestei profesiinu se poate face decat respectand, implicit, secretul profesional. Cred ca, la fel, putem zice ca functioneaza de drept.

In art 10 alin3 se foloseste termenul de confidentialidate referindu-se la un acord intre avocati, atunci cand legea statului din care provine celalalt avocat nu are prevazuta expres asigurarea confidentialitatii.

Din cele de mai sus eu deduc ca secretul profesional este de drept, implicit,izvorat din codul deontologic sau lege care reglementeaza exercitarea unei profesii, in vreme ce confidentialitatea are la baza un contract.

Astept si alte opinii...

Autor: paulad
Data inregistrarii:
Marti, 20 Noiembrie 2007, 13:36
paulad a mai scris
Data post: Marti, 20 Noiembrie 2007, 13:43 I Citeaza post
Forum: Admitere avocatura

Subiect: RE: ADMITERE AVOCATURA PARTEA A DOUA

Secretul profesional art. 10 legea 51/1995 - avocatul este dator sa pastreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost incredintata, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege. Se dezvolta in articolul 33 din aceeasi lege... si mai detaliat in art. 8-10 din statut
Cofidentialitatea - orice comunicare sau corespondenta profesionala intre avocati, intre avocat si client, intre avocat si organele profesiei, indiferent de forma in care a fost facuta este CONFIDENTIALA. (vezi codul deontologic cu privire la corespondenta cu av straini).
ca o concluzie generala, se poate retine ca secretul profesional si confidentialitatea garanteaza increderea in avocat si constituie obligatii fundamentale ale avocatului.
paulad a scris:

eva03 Sa inteleg ca ai dat si anul trecut sau doar ai invatat. Mai tii minte ca eu cam uit si ce citesc cu o zi inainte. Abea astept sa ne vedem la examen. Cu toate ca imi cam vine sa nu ma mai duc si sa nu mai invat nimic. Nu a raspuns nimeni cand am intrebat cat de pregatiti sunt, sa stiu si eu dc ma mobilizez sau ma desumflu de tot.:D

Nu, nu am mai dat, Paula, si anul trecut. Si eu sunt disperata si nici nu imi pot camufla disperarea. Mai mult, eu sunt mama si copilul meu sufera ca m-am indepartat perioada asta si asta ma face si mai nervoasa.

Exact asta era motivul pentru care acum ma aflu la calculator: sa va pun si voua intrebarea: cat de pregatiti va simtiti? Invatati amanuntit? Eu asa am incercat si am pierdut timpul, acum incerc sa recuperez dar nu mai am timp.

Si eu abia astept sa te vad! Cand ma gandesc ca si eu "cunosc pe cineva" ma simt mai confortabil:D
Eu cred ca CHEIA AR FI IN FORMULARILE: in art. 284: alin 5 SE CONSTATA DE CONSILIUL BAROULUI, presupune o informare prealabila.
iar art.285 SUSPENDAREA SE DISPUNE, PROBABIL,, se refera la o constatare din oficiu.

Nu sunt sigura, dar si pe mine m-a macinat identitatea formularilor din art. 284 alin 3 si art 285 alin 2

Spor!
dani_m a scris:

"
La organizare la sub. Principiile fundamentale care guverneaza execitarea profesiei de avocat, voi ce scrieti? art. 2 din Lege??
fiindca sub. Principiile si regulile fundamentale ale exercitarii profesiei de avocat, e clar ca e Cap.I, art.1- 13 din Statut, nu?

Voi ce parere aveti?

"

Sunt aceleasi chestii. In carte la primul trateaza fiecare principiu in parte si la al doilea o analiza generala.
Cred ca ati observat ca multe sub sunt enuntate altfel dar raspunsurile sunt cam aceleasi.
Buna!

Sub.48 --- am tratat art.1 statut
Sub.49 ---m-am gandit ca ar fi vorba de art.172 statut: Toate formele de exercitare a profesiei de av. sunt supuse urm. principii: a)-h).
Alte pareri???

Va rog,
ce ati scris la sub.14: Gestiunea conflictului de interese???
Multumesc!

In alta ordine de idei,
simt aceeasi teama ca si voi...

Alte discuții în legătură

"picat" la examen barou Pilu Pilu Buna seara, Incep a scrie cu putine sperente ca cineva ar putea avea rabdare si timp sa ma ajute, desi asta ar insemna mult pentru mine, dar stiu ca stiu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua astăzi am avut un termen litigii de munca contestație ... nicoleta_elena nicoleta_elena Buna ziua Astăzi am avut un termen litigii de munca contestație decizie încetare CM Pârâta (firma) nu a depus întâmpinare in in cele 25 de zile,a ... (vezi toată discuția)
Noutati...despre examen??? KARINAPET KARINAPET NIMENI NU MAI ''SPUNE'' NIMIC DESPRE EXAMENUL IN BAROUL DE LA BUCURESTI??? CE INSEAMNA TOATA TACEREA ASTA??? PANA LA URMA... DACA PROIECTUL DE LEGE TRECE... ... (vezi toată discuția)