avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Conventie civila - oug 82/2010?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Conventie civila - oug 82/2010?

Buna seara!
In cazul in care la o asociatie de proprietari femeia de serviciu este angajata cu conventie civila, se supune OUG 82/2010? Se plateste pentru ea CAs, Somaj si sanatate?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 16:26, 16 Septembrie 2010
Platiti in calitate de angajator pentru somaj si pensie iar pentru sanatate trebuie sa plateasca singura
Dupa parerea mea din formularea alin.(2) ale art.III al OUG 58/2010 asa cum a fost el modificat de art.II al OUG 82/2010 reies urmatorele:
"(2) In sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor pentru somaj, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala, in sensul prezentei ordonante de urgenta, se intelege ... si/sau venituri rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.",
ori ce inseamna venituri rezultate din activitati profesionale ?
Desfasoara oare o femeie de serviciu activitati profesionale ?

Parerea mea este ca atat timp cat femeia de serviciu obtine venituri lunare , respecta un program de munca , depinde exclusiv de angajator etc. este in fapt angajata asociatiei de proprietari si prin urmare veniturile ei sunt de natura dependenta adica de natura salariala si nu de natura profesionala.

Si ar mai fi si CF art.52 si art.78 care are o forma noua incepand cu 01 ianuarie 2010...

NOTA:
Veniturile din conventii civile incluse in OUG 82/2010 ca si venituri de natura profesionala dau nastere la interpretari, in sensul ca, pornind de la aceasta prevedere ar putea orice angajator sa-si treaca personalul pe conventii civile si sa palteasca contributiile individuale etc. Eu nu cred ca acesta a fost scopul legiuitorului atunci cand a modificat CF prin OUG 58/2010 si respectiv OUG 82/2010 !
Daca s'ar argumenta ca este vorba de Legea 230/2007 privind asociatiile de proprietari care ar permite incheierea de conventii civile cu prestatorii de servicii
persoane fizice tot nu asfi de acord cu aceasta idee pe considerentele de mai sus. Poate ca nu am dreptate ? Ramane de vazut daca va aparea ceva ca urmare a alin (28) din OUG 82/2010 !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii conventii civile cf oug 58/2010 daniela moldovan daniela moldovan suntem o asociatie de proprietari care are conventii civile pentru administrator(este pensionar) si ingrijitor( angajat in alta parte cu carte de munca).Ce ... (vezi toată discuția)
Activitate profesionala spiridus7 spiridus7 Activitatea desfasurata de un PFA poate fi considerata activitate profesionala in contextul in care pentru infiintarea acelui PFA a fost nevoie de o diploma de ... (vezi toată discuția)
Ce platesc ????? natty1954natty1954 natty1954natty1954 buna ziua , am contract civil cu o asociatie de proprietari 2 zile/saptamana a cate 1,5 ore/zi pana in luna iunie am platit impozit pe salar de 16% , conf ... (vezi toată discuția)