avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea linistii publice pentru restaurante cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea linistii publice pentru restaurante cu autorizatie de functionare in imobile comune

Buna ziua.

Locuiesc intr-un imobil comun cu destinatia initala de locuinta. Proprietarul vecin a cumparat partea sa de imobil de la o familie si a inchiriat-o unui unei societati comerciale de tip restaurant. Practic, eu si familia mea traim perete in perete cu restaurantul (acestia au demolat chiar peretele care despartea inital apartamentele si au creat un zid, dintr-un material pe care n-as putea sa-l numesc, dar care pare mult mai subtire decat un perete). In plus, restaurantul a ocupat toata curtea, iar pauzele celor de restaurant se desfasoara chiar in fata apartamentului nostru, geamul de la bucatarie dand spre curte si distanta fiind de un metru, asa incat in fiecare zi trebuie sa aud angajatii vorbind intre ei, razand, impartasind opinii. Am impresia uneori ca in propria casa ma aflu intr-un vagon de tren, atat de mult imi lipseste intimitatea.

De asemenea, restaurantul are petreceri, creand zgomot noaptea.

Practic, restaurantul se afla in aceeasi cladire cu noi, casa fiind una veche care a apartinut in trecut unui singur proprietar si ne desparte de ei doar acel zid si geamul de la bucatarie care da spre curte. Si podul il avem comun, se aud zgomote si de acolo; cand urca cineva se aud bocanituri.

Am citit pe Internet ca, in conformitate cu normele de igienă referitoare la zonele de locuit prevazute de Ordinul nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei publicat in Monitorul Oficial :

Art. 4. - Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor. Distanţa se măsoară între faţada locuinţei şi perimetrul unităţii.

De asemenea, stiu ca exista o lege a linistii si ordinii publice, care sustine ca reprezinta contraventie: “tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora” (Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice - actualizata 2008, Art. 29)

Am incercat sa gasesc pe Internet confirmarea ca aceasta lege se poate aplica si societatilor comerciale, dar nu am reusit sa o gasesc. Iata in schimb ce am gasit, de la un utilizator din Bucuresti:

“Cluburile cu profil de disco-bar, restaurant sau de discoteca precum si restaurantele cu formaţii pot funcţiona după orele 22.00 cu program muzical, numai cu aprobarea Biroului Control Comercial, Autorizări daca sunt amplasate la cel puţin 100 de metri distanta fata de locuinţe, sau daca spatiile in care-si desfăşoară activitatea se afla in clădiri proiectate si construite special in acest scop, oferind protecţie fonica, iar prin activitatea lor nu afectează liniştea si dreptul la odihna al locuitorilor cu care se învecinează. De asemenea, daca unitatea se afla la parterul sau subsolul unei clădiri colective, poate fi folosita muzica după orele 23.00 numai in cazul in care asociaţia de proprietari isi da acordul cu condiţia obţinerii acordului legalizat al vecinilor cei mai apropiaţi, pe orizontala si pe verticala, de fiecare data când se solicita autorizarea orarului.” Am gasit acest articol cautand persoane care au intalnit aceeasi problema in calitate de proprietar ca mine.

As vrea sa stiu daca imi puteti confirma ca exista asemenea legi care sa stipuleze ca:

- Restaurantele pot functiona dupa orele 22:00 doar daca se afla la o distanta de 100 de metri distanta fata de locuintele invecinate.
- In cazul in care societatea comerciala se afla intr-un imobil colectiv, aceasta poate folosi muzica dupa ora 23:00 numai cu acordul vecinilor, apropiati pe plan orizontal si vertical.

Ce se poate intampla daca raportez astfel de incalcari ale legii - difuzarea muzicii dupa ora 23:00 precum si amplasarea la o distanta mai mica de 100 metri fata de un imobil cu destinatia de locuinta? Restaurantului ii poate fi retrasa autorizatia de functionare permanent ? Vor primi doar o sanctiune?

Daca exista o asemenea lege, care este autoritatea in masura sa o sanctioneze: registrul comertului, primaria, directia pentru sanatate publica, asociatia pentru protectia consumatorilor, etc?

Mentionez ca restaurantul a obtinut autorizatie de functionare, dar nu a primit niciodata acordul vecinilor apropiati pe plan vertical si orizontal pentru functionare.


In asteptarea raspunsurilor dumneavoastra,
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
Gumini13Bob, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gumini13Bob , utilizator 00:14, 18 Septembrie 2010
Formulati plangere la primaria la care sunteti arondat si explicati situatia,inclusiv faptul ca nu exista acordu locatariulor de functionare a restaunrantului
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc mult pentru raspuns dle Bodea Alex. Dar daca restaurantul are autorizatie de functionare poate fi sanctionat? Va intreb aceasta pentru ca am facut apel la politia comunitara odata, muzica fiind prea tare, iar acestia mi-au zis ca nu le pot face nimic intrucat restaurantul are autorizatie. Ii pot sanctiona daca dispun de autorizatie, desi tulbura linistea publica dupa miezul noptii?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Gumini13Bob, utilizator
De asemenea, as vrea sa aflu raspunsul la o intrebare:

Am vazut ca Ordinul nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei prevede la art. 4 si art. 17 ca:

Art. 4. - Unităţile de mică industrie, comerciale şi de prestări servicii, care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc. se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor (ceea ce nu este cazul, fiind aceeasi cladire).

Art. 17. - Amplasarea obiectivelor economice cu surse de zgomot şi vibraţii şi dimensionarea zonelor de protecţie sanitară se vor face în aşa fel încât în teritoriile protejate nivelul acustic echivalent continuu (Leq), măsurat la 3 m de peretele exterior al locuinţei la 1,5 m înălţime de sol, să nu depăşească 50 dB (A) şi curba de zgomot 45. În timpul nopţii (orele 22,00-6,00), nivelul acustic echivalent continuu trebuie să fie redus cu 10 dB (A) faţă de valorile din timpul zilei.

Pot sa fac apel la Directia de Sanatate Publica pentru a face verificari pe teren si a sanctiona aceste doua incalcari? Fac verificari de acest gen? Sunt in masura sa sanctioneze?

Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)
Legea 61/1991 aplicata la restaurant in imobil cu destinatia de locuinta Gumini13Bob Gumini13Bob Buna ziua, As vrea sa stiu daca exista vreo lege care sa reglementeze orarul de functionare a unui restaurant intr-un imobil comun (casa la curte). Am ... (vezi toată discuția)
Tulburarea liniștii publice sau cum câinii latră, caravana trece veronik veronik Buna seara, In ceea ce priveste tulburarea linistii publice si ma refer aici la un restaurant ce tulbura linistea publica, cel putin 3 nopti pe saptamana, ... (vezi toată discuția)