avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de consultanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de consultanta

Buna ziua,

Nu stiu in ce conditii as putea sa obtin un raspuns extrem de exact, sunt dispus sa platesc pentru consultanta din partea specialistilor de la avocatnet.

Un subiect extrem de trist in esenta.

O prietena in Hristos locuieste impreuna cu mama ei, cu sora si cu nepoata ei. In ianuarie 2006 tatal a decedat. A ramas un apartament cu 3 camere, care apartine 50% - 50% tatalui si mamei acestei prietene.

Ok...

Mama este o alcoolica si se comporta extrem de violent si abuziv cu cele doua fiice, la fel si cu nepoata care are 4 ani. O viata de iad. Vecinii pot da marturie.

Cele doua fiice s-au hotarat sa se mute cu chirie si sa ceara partea lor de mostenire. Cu aceasta parte sa dea un avans si sa aplice pentru un credit imobiliar.

Intrebari:

1. Cat la % le revine?

2. Cum se poate stabili succesiunea in conditiile in care este extrem de putin probabil ca mama lor sa mearga la un notariat impreuna cu fiicele?

3. Daca solicita in instanta stabilirea succesiunii ccare sunt pasii?

4. Dupa stabilirea succesiunii cum pot obtine partea lor de mostenire? Judecatorul poate hotari ca mama sa le dea banii sau ca aprtamentul sa fie vandut si fiecare sa-si ia partea cuvenita?

Va multumesc anticipat. Precizez ca astept un raspuns pertinent si exact si pot plati pentru aceasta consultanta.

Toate cele bune!

Marian
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 14:19, 6 Decembrie 2007
Din cate inteleg, mostenitori ai tatalui defunct sunt sotia si 2 fiice (banuind ca nepoata despre care vorbiti e fiica surorii cu care locuieste si nu a unui al treilea copil al defunctului).

Mama are 1/4 (calculat din 1/2 adica din cei 50% ai tatalui). Iar fetele au impreuna 3/4 (pe care ii impart in mod egal)

Varianta 1 - notar
Varianta doi - cerere in instanta.
Oricare din ele poate sa ceara instantei sa-i atribuie apartamentul si sa plateasca celorlalte partea lor in bani.
Preferabil sa se ajunga la o vanzare prin buna invoiala.
Ultima modificare: Luni, 26 Noiembrie 2007
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspuns si bunavointa.

Tatal avea 50%, mama 50%. Dupa deces sa inteleg ca mama continua sa aiba 50% si ia jumatate din partea tatalui. Deci mama ia 75%. Si cele doua fiice (nepoata nu intra in discutie) iau cealalta jumatate a tatalui, deci 25% amandoua. Am inteles corect pana aici?

Acum...fiicele vor sa pleace si sa traiasca normal, departe de acea mama denaturata. La buna intelegere nu se va ajunge, fiindca mama lor are probleme severe in a rationa.

Care sunt pasii pentru a-si obtine partea lor in instanta?

A. Judecatorul vine si consulta actele si constata pur si simplu o stare fapt, si decide consituirea actului de succesiune?

B. Suntem in etapa cand succesiunea este rezolvata. Cele doua fiice doresc sa se separe de mama lor, sa plece. E normal sa-si ia partea in bani. Cum se realizeaza chestiunea aceasta. Judecatorul decide ca mama sa le dea banii sau decide vanzarea apartamentului?

C. Din experienta Dumneavoastra, cat costa un asemenea proces si cat dureaza? Un avocat bun poate impulsiona derularea formalitatilor?

Va multumesc mult de tot.

Marian
marianst a scris:

Deci mama ia 75%. Si cele doua fiice (nepoata nu intra in discutie) iau cealalta jumatate a tatalui, deci 25% amandoua. Am inteles corect pana aici?

Mama este deja proprietara pe jumatate de apartament si va mosteni un sfert din cealalta jumatate. In final va detine 1/2+1/4 din 1/2, adica 5/8 din apartament.
Fiicele defuntului vor mosteni impreuna trei sferturi din jumatate de apartament, adica 3/8.
Domnule, un astfel de proces poate dura 6 luni sau 3 ani... depinde nu atat de avocatul fetelor (adica al acelor parti care se grabesc), dar mai degraba de partea adversa si avocatul ei (daca e interesata sa tergiverseze sau vrea rezolvarea rapida). Eu am avut parti care au fost interesate in lungirea procesului, desi practic pierdeau in timp.
Depinde de fiecare...

Cat costa? depinde ce vreti sa obtineti... tatal avea venituri mai mari sau mai mici decat mama? Vreti sa aratati ca din masa succesorala face parte acel 50%, vreti sa obtineti mai mult? Depinde si de sanse...

Va intereseaza vanzarea, credeti ca ajungeti la un acord sa vindeti? Astfel de dosare presupun expertizarea bunului, apoi procedura de vanzare e greoaie daca partile nu se inteleg...

Cred ca ar fi bine ca fetele sa apeleze la o consultatie, astfel vor realiza ce sanse au, in cat timp etc.
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
Va multumesc mult pentru raspunsuri. In esenta mama lor este o alcoolica, fara ocupatie de vreo 12 ani. In prezent ele muncesc si platesc facturile. In trecut tatal lor a tinut totul.

Le voi indemna sa aiba curaj si sa mearga la cabinetul unui avocat din Galati si sa primeasca consultatie.

Va multumesc inca o data pentru bunavointa.

MS

Alte discuții în legătură

Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune just_blue just_blue Mama mea a murit in 2013, in decembrie, iar tatal meu traieste. Eu sunt singurul copil al parintilor mei, si as vrea sa stiu in acest caz ce parte imi revine ... (vezi toată discuția)
Succesiune AriaAlexandra AriaAlexandra Prietenului meu i-a murit tatal pe 20 noiembrie anul trecut. Nu a lasat niciun testament si nici nu a apucat sa treaca casa pe numele lui. Ca mostenitori este ... (vezi toată discuția)