avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... CASATORIE IN ITALIA, DIVORT IN ROMANIA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

CASATORIE IN ITALIA, DIVORT IN ROMANIA

Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata obtine actul de divort.Cei 2 au impreuna un copil care are cetatenie italiana. Intrebarea mea este: poate sa divorteze in Romania, el avand deja domiciului stabilit in Ro? Partenera nu este de acord cu divortul in Ro. Cat ar dura acest proces si daca se poate da o sentinta si in lipsa acordului sotiei?Mentionez ca sotia are resedinta in Italia iar sotul in Romania.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: manuela_77 , utilizator 01:48, 22 Septembrie 2010
Divortul se obtine in tara unde s-au casatorit cei doi. S-ar fi putut in Ro, numai daca s-ar fi inregistrat casatoria si aici.
Casatoria este transcrisa si in Romania, deci recunoscuta! Este posibil atunci sa poate intenta aici un proces? cam cat ar dura acest proces?Se poate da o sentinta si in lipsa unuia dintre parteneri?
instanta competenta cu desfacerea casatoriei e cea italiana.
casatoria este transcrisa in romania,unul din parteneri are domiciliul stabil in Ro, ambii sunt cetateni romani! de ce nu este posibila desfacerea casatoriei in Ro? as dorii niste argumente...
Casatoria poate fi desfacuta si in Romania daca certificatul de casatorie a fost transcris.
Incidente in acest caz sunt disp. art 607 c.proc.civ.cu privire la competenta instantei.
„Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia caruia isi are domiciliul reclamantul.”
Este necesara si transcrierea certificatului de nastere al minorului.
In privinta duratei procesului nu se poate estima avand in vedere procedura cu Italia.
Se poate desface casatoria si daca paratul nu se prezinta- conditia fiind ca procedura sa fie legal indeplinita.

IV. Dispozitiile Legii nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat in materia divortului

In ceea ce priveste dreptul roman, legea cadru care reglementeaza raporturile de drept international privat este Legea nr. 105/1992.

Potrivit acestui act normativ, divortul este carmuit de legea nationala comuna iar in caz de cetatenii diferite de legea domiciliului comun.

In ceea ce priveste competentele de solutionare a unor cereri avand ca obiect divortul international, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat ca si regulator de competenta prin decizia nr. 3295 din 3 septembrie 2003.

„Regulatorul de competenta solicitat poarta asupra unui conflict pozitiv de competenta cu element de extraneitate, fiind incidente, ca atare, dispozitiile art. 150 pct. 1 din legea 105/1992. Daca partile nu au domiciliul in tara, teritorial competenta se determina conform art. 155 din legea 105/1992, fiind inaplicabile pentru absenta ipotezei de reglementare, particulara spetei, normele art. 607 Cod procedura civila. In cazul in care sotii au domiciliul in strainatate si casatoria s-a inregistrat in Romania, actiunile de divort introduse de soti, unul fiind cetetean roman, impotriva celuilalt, sunt de competenta Judecatoriei Sectorului 1, conform art. 150 pct.1 si art. 155 din legea 105/1992.”





Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort romania-usa pitus pitus Va rog spuneti-mi cum poate divorta un roman de sotia sa, care traieste in SUA, a carui adresa n-o cunoaste, ei fiind despartiti in fapt de 4 ani? (vezi toată discuția)
Divortul stolnicudaniel stolnicudaniel sotia ma denuntal la carabinieri pt violenta au duso la un centro anti violenta cu tot cu fetita nu stiu unde se afla nici unde sta mia venit actiune de divort ... (vezi toată discuția)
Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)