avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... divortul
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

divortul

sotia ma denuntal la carabinieri pt violenta au duso la un centro anti violenta cu tot cu fetita nu stiu unde se afla nici unde sta mia venit actiune de divort pe 5 aprilie an italia eu am fost de sarbatori an romania am deschis divort a fost deja prima audienta an romania pe 1 martie este a doua vreau tutela fetitei care are 5 ani cum se poate proceda fetita este nascuta an romania noi am stat ultimul domiciliu italia 2 ani care proces este valabil care a anceput primul sau unde am fost rezidenti suntem casatoriti an romania
Legea 105/1992 reglementeaza materia relatiilor de familie, in spiritul normelor europene.
Raportul de drept international privat implica existenta unuia sau a mai multor elemente de extraneitate, care determina, uneori, aplicarea normelor materiale interne ori unificate, iar alteori da nastere conflictului de legi.
Pentru determinarea caracterului international al unui raport juridic sunt luate in considerare si unele elemente de extraneitate ale acestuia care, pentru acel raport, sunt socotite ca au o importanta deosebita.
Legea interna sau tratatul international prevad care dintre elementele de extraneitate confera raportului juridic respectiv caracter international iar art. 20 alin 1 din Legea 105/1992 reglementeaza doua situatii:
-cand sotii au aceeasi cetatenie, caz in care raporturile personale si patrimoniale sunt supuse legii nationale comune, si
-au cetatenii deosebite, caz in care raporturile acestora sunt supuse legii domiciliului lor comun.
Alin.2 al aceluiasi articol, prevede ca, “Legea nationala comuna (…) CONTINUA SA REGLEMENTEZE efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul”.
Potrivit dreptului international privat, norma conflictuala arata legea competenta a carmuirii nemijlocite a raportului respectiv.
Cu ajutorul normei conflictuale se alege dintre legislatiile interne aflate in conflict legislatia aplicabila.
Din momentul in care s-a determinat legea interna aplicabila(competenta), rolul normelor conflictuale inceteaza si INTRA IN ACTIUNE NORMA DE DREPT INTERN (Dreptul familiei in speta) A TARII CARE VA CARMUI RAPORTUL JURIDIC CU ELEMENT STRAIN.
Atat dvs. cat si sotia, aveti CETATENIE ROMANA.
Legea aplicabila cetatenilor romani, chiar daca acestia ar avea domiciliul in strainatate, este LEGEA NATIONALA.
Art.12 alin.1 din Legea 105/1992, defineste LEGEA NATIONALA ca fiind “legea statului a carui cetatenie o are persoana in cauza”.
Cum ambii soti aveti cetatenie romana, teritorial, competenta se determina potrivit dispoz. art.607 din C.pr.civ., potrivit cu care “actiunea de divort este de
competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor”.
Daca sotii nu au avut un domiciliu comun sau daca niciunul din soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia caruia isi are domiciliul paratul(...).
Din punctul meu de vedere, competente jurisdictional sunt instantele din Romania, iar teritorial este instanta in circumscriptia in care aveti dvs. domiciliul in tara
A se vedea si C.S.J. , decizia nr.229/1996(Rev.Dreptul nr.6/1997, p.111).
Relativ la incredintarea minorei, este mai greu. Unde se va face ancheta sociala? In Italia, prin comisie rogatorie?
an mare parte nu am anteles care proces este valabil divortul ce se desfasoara an romania este recunoscut an italia an instanta daca este tradus si legalizat indiferent de data precum ca este proces pe rol de divort an statul care avem cetatenie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia, divort in romania manuela_77 manuela_77 Persoanele in cauza au cetatenie romana insa s-au casatorit in Italia acum 8 ani.Acum 6 ani a fost intentat procesul de separare urmand ca acum sa se poata ... (vezi toată discuția)
Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)