avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... contributie de asigurari sociale de sanatate PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

contributie de asigurari sociale de sanatate PFA

am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor activitate de transport. Prin decizia de impunere sunt obligat la plata unor sume retroactive din anul 2005 reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate cf. art. 257 alin. 2 lit. b0 din L. 95/2006 plus accesorii calculate.
Daca nu am beneficiat de serviciile CNAS si am asigurare particulara de sanatate, pot fi obligat la plata acestei contributii??? se poate cere plata retroactiv a acestor contributii??? Cum putem contesta decizia de impunere???
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 15:21, 16 Ianuarie 2012
Chiar dacă nu ați beneficiat de serviciile CNAS, din păcate Legea nr.95/2006 prevede la art.257 următoarele:

Contribuția lunara se aplica asupra:

a)veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b)veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decât cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c)veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se încadreaza la lit. b);
d)indemnizatiilor de somaj;
e)veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
.................................................................................................
precum și:
În cazul persoanelor care realizeaza în acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

- dacă aveți asigurare de sănătate privată legea nu vă exonerează de plata acestei contribuții;

- prescrierea obligației de a plati această contribuție este de 5 ani de la data la care obligția plății a luat nastere, adica in 2010 se prescriu contributiile datorate in perioada 01 ianuarie 2005 - 31 decembrie 2005;

- în temeiul OG nr.92/2010 se poate contesta orice act administrativ fiscal adică orice decizie de impunere precum și orice titlu executoriu.
Cunosc doua cazuri care s-au unit si au dat in judecata ....au pierdut, din pacate.Si le cunosc personal avocatii, destul de buni parerea mea.Asta e legea in tara noastra, pe care trebuie sa o respectam, chiar daca beneficiem sau nu.....si ma repet "din pacate".
Trebuie sa platesti contributia la sanatate plus "accesoriile" care reprezinta penalitatile de intarziere, in general acestea din urma fiind mult,mult mai mari decat contributia efectiva, daca sunt 5 ani la mijloc.
Legea 95 face referire in clar ca trebuie sa platesti.
Sincera sa fiu, si zic fereasca Dumnezeu, nu mi-o lua in nume de rau, dar daca erai internat de tbc, hepatita, etc...numai tratamentul te-ar fi costat mult mai mult decat contributia la sanatate, fara sa mai iau in calcul utilitatile, cazare obligatorie, serviciile medicilor, etc.De aceea suntem obligati sa cotizam in acest sistem, fara a avea pretentia sa beneficiem de serviciile medicale.Sigur nimeni nu ar fi mai pus in balanta in acest caz cat cotizam si cat beneficiem.Ca din acest sac al sanatatii se pot "da" bani altor ministere e alta problema....
Daca nu mi-o iei in nume de rau as putea spune ca esti fericit ca n-ai beneficiat de serviciile medicale, si iti doresc nici sa nu ai nevoie,insa contributia esti obligat s-o platesti, cu siguranta.Doar cei ce se incadreaza la art.213 al.1) scapa, nu e cazul PFA.
Sigur suma se ridica la peste dublul cotizatiei.
Stiu ca esti suparat, nu ai ce face din pacate, asta e....sigur toti care nu si-au platit sanatatea pe PFA vor plati mai devreme sau mai tarziu, insa numai pe ultimii 5 ani .
spre ex..daca sunt PFA din 2008 si nu am contribuit la sanatate..cum imi va calcula suma de plata? din 2008 pana in prezent sau din 2011 minus ultimii cinci ani?

Multumesc anticipat
aoleu ce intrebare????? pt anul 2008 si pt ceilalti ani de pfa trebuia platit cas dar te sfatuiesc sa mergi la ghiseul eliberari adeverinte asigurati si sa ceri adeverinta si daca-ti da inseamna ca ti-o platit altcineva daca nu-ti da ii bai .Daca vrei sa nu platesti la asigurari cauta pe google: avocatii coltun in judecata cu statul romin.

ti-nene la curent?
daca anul trecut i-a venit la sotul meu plata contrib plus majorari pe anul 2006si 2007,mai e valabila prescriptia?de ex cea din 2006 s-a prescris in 2011 si cea din 2007 se prscrie anul acesta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata creante pfa jack electro jack electro Sunt PFA din ianuarie 2006 si am fost in acelasi timp salariat la o firma pana in decembrie 2008. La primarie in ianuarie 2006 mi s-a spus ca ,platind CASS la ... (vezi toată discuția)
Plata cnas andreeatoth555 andreeatoth555 CONTRIBUTIE CNAS VA ROG SA-MI SPUNETI DACA EU SUNT PENSIONARA DE BOALA DIN 19.07.2007 SI AM AVUT UN APARTAMENT INCHIRIAT UNEI FIRME SI PENTRU CARE AM ... (vezi toată discuția)
Impunere cas alexhh alexhh In anul 2008, intr-o anumita perioada am lucrat pe baza unui contract de prestari servicii. Dupa ce am trecut pe la ANAF si am declarat ce trebuia... astazi am ... (vezi toată discuția)