avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Utilizare fotografii fara acordul persoanei
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Utilizare fotografii fara acordul persoanei

Buna,
Sa presupunem ca fotografiez o persoana cu acordul acesteia. Daca doresc ulterior sa postez aceasta fotografie pe site-ul meu personal (sunt fotograf amator), trebuie sa am acordul scris al persoanei?
E vreo diferenta daca persoana este "persoana publica = vedeta"?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raulitto , utilizator 15:38, 19 Octombrie 2012
De principiu puteti folosi cum doriti fotografiile pe care le faceti, in masura in care nu aduceti atingere imaginii persoanei in cauza, indiferent daca este o persoana publica sau nu.

Din pacate sau din fericire instantele romanesti nu prea au abordat asemenea litigii.

Sfatul meu este sa folositi imaginile cu bun simt si nu va fi nici o problema, chiar daca nu aveti acordul expres al persoanei de a folosi imaginile pe internet.

Daca fotografiile au fost facute in baza unui contract de prestari servicii, se prevede in acest contract cine este titularul dreptului de autor asupra fotografiilor si in ce conditii si cine poate folosi aceste fotografii.
Multumesc
Sa vezi ce am patit! Am fost admonestat si amenintat cand am fotografiat pe un prieten pe plaja si prin spatele lui treceau alti oameni! apoi la vreo 2 luni am folosit poza intrun slide-filmuletz pe care apoi l-am postat pe un site imens de continut video ...ca oricine sa il poata vedea....
Tipul in cauza a vazut poza...iti dai seama ce coincidenta...si vreo jumate de an am primit in continuare mailuri de amenintare si tot felul de injurii ....ca apoi intr-un final sa renuntz la poza...si acela sa ma contacteze sa imi zica ca ne vedem la tribunal ca am folosit poza cu el fara sa ii cer voia....nici pana acum nu am mai auzit de el ...doi ani mai tarziu :P
deci mai bine .....ceri voia...ai grija pe cine prinzi in fundal :P
Nu stiu cum e situatia exact in Romania, dar pe site-urile de fotografie stock, de exemplu, pentru darea in folosinta a fotografiilor ai nevoie de acordul scris al fiecarei persoane care apare acolo.
Din cate stiu, ai nevoie de acordul persoanelor chiar si daca e vorba de promovare personala (portofoliu). Nu se prea practica des treaba asta si se merge des la mica intelegere, dar, in orice caz, daca nu s-a facut o intelegere cu privire la modul de expunere al fotografiilor, subiectul fotografiei are tot dreptul sa ceara scoaterea acesteia din domeniul public.
Salut,

Am citit cu atentie speta si va pot spune cu certitudine uramtoarele:

1 Daca nu aveti acordul scris de a folosii imaginea unei persoane nu o puteti folosi, nu relava din punct de vedere juridic daca acea persoana este o vedeta sau nu.
2 Daca in urma folosirii acelei poze veti fi actionata in judecata veti pierde procesul.
3 Daca in urma folosirii acelei poze se poate demonstra si un prejiudiciu de imagine spre ex. atunci veti fi obligata la plata de daune
4 Daca in urma postarii obtineti un avantaj material atunci vetii fi obligata la cota parte.

Cu stima

Alte discuții în legătură

Fotografii cu minori fotocami fotocami Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul subiect. Avem acceptul de a folosi pentru site-ul nostru cateva fotografii din arhiva personala a unei persoane ... (vezi toată discuția)
Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate intelectuala -fotografie cu mine folosita fara acordul meu unebellette unebellette buna ziua, Am constatat recent ca o fotografie (draguta de altfel) cu mine si un prieten, stand la o discutie intr-un parc, este folosita intr-o campanie ... (vezi toată discuția)