avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calatorie

Doresc sa calatoresc cu copii fara sotul meu.Am certificat de casatorie romanesc.El si copii sunt cetateni sirieni.Copii au pasapoarte siriene,au insa si cetatenia romana dar nu au pasapoarte romanest de aceia vreau sa-i duc in tara cu cele siriene.Nu au nevoie de viza deoarece noi traim intr-o tara Europeana si acolo avem toti drept de sedere.La Ambasada Romaniei mi-au spus ca pot pleca fara viza la copii insa mi-au spus ca nu stiu daca pot duce copii in Romania fara acord in scris. Voi avea nevoie de accesul tatalui pentru a putea calatori?Ce trebuie sa fac?
Va Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:47, 16 Decembrie 2007
Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora,in urmatoarele cazuri:
a). minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia sau minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b). minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta
- numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;
- fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte.

La noi este problema ca minorii vor calatori cu pasapoarte straine (de fapt au ambele cetatenii)M-am gandit sa faca sotul la Ambasada Siriana o declaratie precum ca acceptasa calatoreasca doar cu mine copii dar trebuie sa o traduc,nu stiu trebue apostilata?
Multumesc de raspuns Elis!
Poate sa faca o asemenea declaratie, dar trebuie tradusa in limba romana daca sotul dvs nu cunoaste limba romana. Acest lucru se poate face chiar la Ambasada
Ultima modificare: Marți, 4 Decembrie 2007
Cornel Vasile, Consilier juridic
Da trebue neaparat tradusa in limba romana.Nu la ambasada ci la un traducator de aici. Din pacate araba-romana.M-ar interesa daca acea traducere trebuie sa fie apostilata sa pot pleca la drum cu ea.La Ambasada Romana nici macar nu au stiut daca amnevoie de aceasta declaratie.Mi-au spus sa plec asa.Precum ca copii nu-s romani si au pasapoarte individuale siriene.Daca nu-mi vor da drumul sa trec granita ce fac cu copii noaptea in vama?De aceia nu stiu ce sa fac!
Este necesar acordul sotului pentru a putea pleca cu copiii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta necesara la iesirea din tara cu copilul trebuie tradusa? rpc rpc Buna ziua, Copilul minor este in custodia mea, prin sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila. Pentru a iesi din tara cu copilul am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Rugaminte KIuliana KIuliana Buna ziua, problema mea este urmatoarea: sotul meu va pleca din tara sa lucreze in UE si avem un copil de aproape 14 ani (implineste 14 in 28 oct.), ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Acte necesare copiilor nascuti in strainatate pentru a calatorii miha.filip_88 miha.filip_88 as dori sa stiu daca este obligatorie detinerea de certificat romanesc pentru a putea aduce din romania in spania copilul( nascut in spania).certificatul pe ... (vezi toată discuția)