avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie Apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie Apartament

Fratele meu doreste sa-mi doneze un apartament. Intrebarea este : poate revenii dupa un anumit timp(sa zicem citiva ani), asupra donatiei si sa-mi ceara apartamentul inapoi? N-ar fi mai bine sa facem un act de vanzare-cumparare, sa nu mai am nici o grija? Care ar fi, din punct de vedere legal, modalitatea cea mai sigura pt. mine?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:56, 23 Septembrie 2010
buna ziua.
ar trebui sa ne precizati ce mostenitori rezervatari are fratele dvs.
donatiile se revoca doar in cazurile expres si limitativ prevazute de lege.
In principiu, donatiile odata facute sunt irevocabile.
Numai in cateva situatii sunt revocabile.
Ca sa aflam daca puteti ajunge in situatia "intoarcerii donatiei", ar trebui sa stim daca fratele este casatori, are copii?
In afara de apartamentul in discutie, fratele mai are alte bunuri de valoare mare (alte imobile)? Daca da, in ce valoare?

In privinta vanzarii, dvs. intentionati sa platiti pretul in realitate?
Da, fratele meu este casatorit si are un copil minor. Si mai are un imobil. Mar interesa daca se poate ajunge cumva la "intoarcerea donatiei", in viitor.

Daca exista aceasta posibilitate, normal, a-si prefera intocmirea unui act de vanzare-cumparare.
Si donatia, si actul de vanzare-cumparare fictiv sunt anulabile, fie a initiativa fratelui, fie la initiativa mostenitorilor lui.
cel mai sigur e sa faceti contract de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie dani1dani dani1dani Buna Parintii mei au murit anul trecut. Am facut succesiunea cu fratele meu, avem fiecare jumi/juma. Vreau sa ii las fratelui meu jumatatea mea: ... (vezi toată discuția)
Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. ... Mihz Mihz Mama mea a donat fratelui meu o casa, nu de mult fratele a decedat. As dori sa stiu ce drepturi asupra bunului donat are mama sau in ce conditii se poate ... (vezi toată discuția)
Anularea donatiilor cristiandsb cristiandsb Doresc sa stiu cine poate contesta donatiile facute intre rude. (vezi toată discuția)