avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributii Angajat/Angajator Drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributii Angajat/Angajator Drepturi de autor

Buna ziua
In lumina ultimelor modificari aduse de OUG 82/2010, obligatia calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale (CAS si somaj) revine platitorului de venit in cazul veniturilor din drepturi de autor, drepturilor conexe si conventiilor civile.

Platitorul de venit va retine siCASS-ul, impozitul?
Acestor persoane (drepturi de autor, drepturi conexe, conventii civile) platitorul de venit va retine si contributiile societatii (CAS, contributia la accidente de munca, somaj, contributia la fondul de garantare, CASS, contributia pentru concedii si indemnizatii, comisionul ITM)?
Mi-ar fi foarte util daca ati putea preciza si o baza legala.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 15:59, 25 Septembrie 2010
ordonanta 82 se refera doar la pensie si somaj si precizeaza clar faptul ca se retine si se vireaza doar contributia individuala de asigurari sociale si asigurari de somaj.

contributia la sanatate si impozitul pe venit se declara ca si inainte de 1 iulie, direct la casa de sanatate si la adm. fin.

interesant este ca celor cu drepturi de autor nu li se aplica cota de sanatate, daca acestia realizeaza si alte venituri, cf art. 257, alin 2, lit. f) din legea sanatatii.
M-am exprimat gresit.
Conform HG 791_2010 - norme la OUG 58_2010, obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiilor (CAS, CASS, somaj, impozit) a fost transferata asupra beneficiarului de venit (persoanei fizice).
Conform OUG 82_2010 obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiilor (CAS si somaj) revine platitorului de venit (persoanei juridice).

Obligatia privind declararea, calculul retinerea si plata contributiei CASS si a impozitului revine tot beneficiarului de venit?
OUG 82 modifica in intregime art. III al OUG 58, cititi cu atentie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri oug 58/2010 si 82/2010 andradaa andradaa Buna ziua ! As vrea sa cer niste sfaturi in legatura cu OUG 82. Este Adevarat ca tot sa vorbit pe forum despre asta dar eu una tot nu sunt lamurita..... Sunt ... (vezi toată discuția)
Obligatii plati taxe contract agent asigurari ionut_m36 ionut_m36 Buna ziua, Am incheiat cu o societate de asigurare un contract de agent. Din cate stiu este asimililat unui contract de mandat. Pana in iunie 2010 mi se ... (vezi toată discuția)
Cas ion minca ion minca Am o conventie civila si beneficiarul sustine ca trebuie sa platesc CAS. Sint pensionar si consider ca nu mai este cazul sa platesc. Care este ... (vezi toată discuția)