avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema de partaj ...

in timpul casatoriei, mama mea, impreuna cu care locuiam eu si sotia, a vandut apartamentul de 2 camere, bun propriu 100% al mamei, cu 25.000 euro.
Peste 15 zile am cumparat cu 29.000 alt apartament de 3 camere, diferenta de 3.000 euro la preturile de vanzare / cumparare constituind aportul sotiei.
pentru aceasta, sotia a avut pretentia sa fie trecuta in contractul de vanzare cumparare cu 25%, desi suma adusa de ea reprezenta un procent mult mai mic, am acceptat.

acum constat ca a luat copilul de acasa si doreste divort, iar explicatiile sunt de fiecare data altele.
Important este ca: pe contractul de vanzare si pe celalalt, de cumparare, sunt trecute sune mult mai mici, in lei. Ce sume se iau in calcul si daca pot face ceva: pe scurt, desi sotia este trecuta in contract cu 25%, apartamentul de 2 camere a fost al mamei iar aportul real al sotiei a fost mult mai mic decat procentul pe care il pretinde acum.

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 21:32, 13 Ianuarie 2008
buna...

un raspuns de la mama cu experienta de 19 ani in situatie similara cu proprietati...

"nu mai faceti nimic,va cheltuiti doar banii pe la avocati,care nici ei nu vor obtine mare lucru. daca ati fost de acord cu 25 la suta atunci,este dreptul ei la 25 la suta si nimic nu ii poate lua acest drept.Asa ca atentie...nu va cheltuiti si mai multi bani...ca tot degeaba...si va trebui sa platiti si zece la suta taxa de timbru plus onorariu avocat,ca sa obtineti in final,ce v-am scris eu mai sus."

Vorba zboara,scrisul ramine. Intotdeauna sa aveti grija pe ce puneti semnatura si cu ce sunteti de acord,pentru ca atunci o iubeati pe sotia,dar trebuia sa va ginditi ca si vremurile se pot schimba. La proprietati se tine cont de altceva,nu de sentimente,asta este parerea mea.
multumesc.
asta este. nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
sa inteleg atunci ca lucrurile stau in felul urmator:

ii pot propune dnei o solutie oarecare, o suma oarecare, daca nu accepta, atunci dumneaei va trebui sa intenteze actiunea de partaj, asadar va trebui sa plateasca acea taxa de timbru de 10% ( din CE anume, deoarece valoarea apartamentului rezulta numai dupa expertiza ) plus onorariul avocatului.
daca pierd, voi plati eu taxa de timbru si onorariul avocatului ei sub nume de cheltuieli de judecata, plus suma pe care o pretinde ?
raspunsul dat anterior ma surprinde. in primul rind contributia sitilor la dobindirea unui imobil poate fi dovedita, daca unul dintre soti a avut o contributie mai mare, dar ar trebui sa scriu ceva mai mult despre speta de fata. in ceea ce priveste taxele, acestea sunt taxa de timbru calculata la valoarea cotei ce depaseste 50 la suta din cota de contributie prezumata, iar in ceea ce priveste onorariul avocatului acesta se stabileste liber intre acesta si cliet. in situatia in care vi se admite cererea partea cazuta in pretentii poate fi obligata, la cerere, la restituirea acestor cheltuieli.
nu siu de unde ideea ca avocatii nu pot face mai mult....., si aici depinde de avocat...
Pe ce nume e cumparat apartamentul? Al sotiei si... al mai cui? :-/

Cum ati facut plata apartamentului? Prin virament bancar din contul mamei sau altfel? Aratati exact.

Cu taxele de timbru are dreptate cel care a raspuns anterior, se plateste un procent la valoarea controversata... Adica sotia zice: am 25% din apartament. Dv. ziceti: nu, ai 10%. Atunci sotia nu plateste decat o taxa fixa, caci cere mai putin decat 50%, iar dv. care cereti mai mult cu 15% decat v-ar da sotia, platiti la valoarea de 15% din valoarea casei. Adica la vreo suta de mii de euro veti plati la vreo 15 000 de euro, cam 2-3% din aceasta valoare. Dar calculele trebuie facute exact...
Oricum, valoarea la care se plateste initial taxa este valoarea declarata de parti, apoi se recalculeaza taxele de timbru dupa expertiza.

Trebuie vazut exact daca aveti sanse mari sau nu... Caci pentru valoarea aceasta nu are rost sa mergeti in instanta, spun eu, ca sa aveti marotorii dv., sotia pe ai ei... Si ajungeti ca doamna suparata de mai devreme...
E important daca puteti dovedi cu acte contributia la plata pretului, nu cu martori.

Alte discuții în legătură

Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)
Partaj intre soti sofiamaria sofiamaria Buna ziua, am si eu o nelamurire si daca se poate sa ma ajute cineva. vreau sa deschid partajul cu fostul sot si vreau sa stiu ce sanse de castig am si la ce ... (vezi toată discuția)
Cine suporta cheltuielile? geo78 geo78 Am divortat de sotia mea urmand ca eu sa platesc 17 milioane pensie copilului nostru de 3 ani. Am crezut ca am scapat de ce a fost mai greu dar m-am inselat. ... (vezi toată discuția)