avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul familiei, probleme
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul familiei, probleme

Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as putea sa-mi cumpar o garsoniera. Ap. actual a provenit din vanzarea unui ap. de 2 cam. personal si unul de o camera al sotiei, dobandite inainte de casatorie. In actul de vanzare-cumparare este mentionat: " Noi cumparatorii declaram ca suma de X provine astfel: suma de Y provine din vanzarea ap. meu, situat...conform contactului...autentificat de notar si idem ca suma Z... Astfel reiese provenienta exacta, inclusiv rapotul care nu mai e 50%. Daca deschide partaj, si fac intampinare, (sau cam asa ceva), ce sanse am, poate ataca ca eu am avut venitul lunar mai mic? Si va mai rog. pana la avocat, taxa de 3% o da fiecare, sau deferenta fata de 50% cu cat se taxeaza, (intampinarea)? Va rog mult si va multumesc anticipat pentu sfaturi.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:51, 22 Noiembrie 2009
ar trebui sa va adresati unui avocat din orasul dvs. pt o economisire de onorariu riscati sa pierdeti apartamentul.
nu ati pus procentele in care ati participat la achizitionarea apartamentului, fiecare.
varianta cea mai buna este sa-l vindeti si tot in aceleasi procente sa impartiti banii sau cel cu procent mai mare ramane in apartament iar cel cu procent mai mic va fi despagubit de celalalt.
varianta ca va opuneti partajului, nu exista pt ca legea prevede ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune cu cineva.

av.m.vasilescu
puteti vinde imobilul si ulterior sa impartiti banii rezultati .
pe calea instantei de judecata se poate face tranzactie de partaj .
la primul termen depuneti aceasta tranzactie , o semnati amandoi sotii si va veti recupera taxa de timbru .
din ce am inteles eu, dvs. ati avut o contributie mai mare la achizitionarea imobilului, intrucat ati participat cu banii rezultati din vanzarea unui imobil cu doua camere , proprietate personlaa .
pe cand sotia a contribuit cu banii rezultati din vanzarea unei garsoniere.
ca atare , puteti solcita dvs atribuirea imobilului , cu obligatia platii sultei catre sotie . ;)
tb sa depuneti cerere reconventionala in acest sens.
apelati la un avocat .
Va multumesc f. mult pt. promtitudinea si amabilitatea cu care mi-ati raspuns, atat dv. d-na avocat, cat si dv. d-le avocat, insa mi-as permite niste precizari: In primul rand ca nu am spus si nici nu am de gand sa risc sa recuzez un partaj, fara un avocat, insa cu respect nici nu prea cred ca fara, as pierde intreg apartamentul, cand sotia doreste jumatate... Eu am intrebat cam cat ma costa taxele judiciare, pana la onorariul avocatului, pt. ca sa imi fac un plan de buget, de sulta nu se pune vorba. pt. ca suma ar fi enorma si sotia nu ar fi oricum de acord, deci cat ma costa daca fac intampinare +20% la tribunal si ce sanse am cu un avocat bun. Asa ar fi in primul rand cinstit si as dori si legal. Va multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri!
Taxele de timbru depind de cine introduce actiunea, cum o formuleaza si... de instanta de judecata!
Depinde si de ce solicita cealalta parte.
Cel mai ades se plateste la diferenta dintre ce se cere si 50% sau la diferenta de valoare ceruta de o parte si de alta.
CRed ca tot un avocat va va ajuta sa va formati o opinie, caci mai sunt si alte cheltuieli ci experti etc. Iar pe acel prim avocat nu trebue sa-l angajati pentru proces, doar o consultatie in urma careia sa va puteti face niste calcule si sa va orientati daca e benefic pt. dv. sa partajati acum sau mai incolo.
Ultima modificare: Duminică, 22 Noiembrie 2009
Liliana Gradinaru, Avocat
daca faceti dovada contributiei mai mari puteti cere un procent mai mare la partaj.din pacate pe reconventionala platiti taxa de timbru.

Alte discuții în legătură

Pot cere in instanta impartirea taxei de partaj cu fosta sotie? DoruD DoruD Am divortat si sotia nu vrea sa facem un partaj prin buna intelegere asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. In cazul acesta mi se pare normal sa-mi ... (vezi toată discuția)
Partaj marijuan marijuan buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o problema de partaj ... in timpul casatoriei, mama mea, impreuna cu care locuiam eu si sotia, a vandut apartamentul de 2 ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani din cont in cazul unui divort si taxa de partaj luck123 luck123 Buna ziua, sunt in fata unui divort iar sotia se pare ca nu vrea sa consultam un mediator asa ca voi fi nevoit sa apelez la instanta. Am cateva ... (vezi toată discuția)