avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... la 2 ore beneficiezi de .......
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

la 2 ore beneficiezi de .......

O prietena este angajata 2 ore la o firma de contabilitate, cu carte de munca de 3 luni. Este insarcinata in 1 luna si cu cele 9 luni de sarcina face 12 luni de munca. Are dreptul la cei 8 mil, cu concediu post si pre sau fara concediu. Are dreptul la cei 8 mil daca lucreaza doar 2 ore?
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: avieritei , utilizator 18:13, 21 Ianuarie 2008
ma gandesc ca trebuie sa fii angajat full time ca sa poti beneficia de acele drepturi post-natale...B-) pare rau ...sper sa gresesc eu :"> ca sa ia fata banii ...numai sa lucreze tot ”full time” pana in luna a 9 a :P
Beneficiaza!
Nu conteaza durata muncii, conteaza sa realizeze cele 12 luni anterioare nasterii
Si eu sunt interesata de acest subiect!
Momentan lucrez 4 ore (jumatate de norma) si imi este aproape imposibil sa lucrez 8 (nu are rost sa explic de ce!). si vroiam sa raman gravida si eram f ingrijorata de aceste 8 milioane pe care risc sa le pierd.
Imi puteti indica unde in lege este specificat acest lucru?
sau mai bine unde as putea sa intreb ca sa fiu mai mult de cat sigura de el? CAre lege ?
VA multumesc
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2008
avieritei, utilizator
Indiferent de durata de munca cu care sunteti incadrata, daca ati cotizat 12 luni beneficiati de toate drepturile.
Nu conteaza nici durata muncii, nici macar munca in sine. Conditia impusa de lege pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru ingrijirea copilului este "în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit" (art. 1 OUG 148/2005).
Cele 12 luni pot fi formate si din şomaj, concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii (în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale), perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii (în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective), indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani (respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap),
concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, contract individual de muncă în străinătate, întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii.

Persoana in cauza va beneficia de:
1) concediu de sarcina si lehuzie (post si prenatal) de 126 de zile, care se acorda in baza unui stagiu de cotizare de 1 luna la asigurarile sociale de sanatate. Indemnizatia e 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni.
2) concediu pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, insa indemnizatia este de 600 de lei acum.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ingrijire copil contaama contaama Buna ziua, Ma puteti ajuta cu o informatie: am o salariata incadrata cu timp partial de 2 ore/zi, cu functia de baza la societate, fara sa mai beneficieze ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate hela hela Pot beneficia de indemnizatie concediu de maternitate,daca o sa nasc in iunie si pana la 1 septembrie am avut carte de munca pe 4 ore lucrate,respectiv ,dupa 1 ... (vezi toată discuția)
Sarcina si munca part-time eliz_k eliz_k Buna ziua, Intentionez sa raman gravida si sa trec pe jumatate de norma pentru a urma cursurile unei facultati. Va rog sa ma informati daca se ofera ... (vezi toată discuția)