avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare in contabilitate taxa de poluare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare in contabilitate taxa de poluare

Taxa de poluare conform ordinului 3055/2009 se inregistreaza in valoarea de achizitie a autoturismului sau in contul de cheltuiala (635=446) ?
Cel mai recent răspuns: MitranStefania , utilizator 12:15, 16 Octombrie 2013
Se inregisteaza in valoare de intrare a autoturismului deoarece este o taxa care nu se mai recupereaza de la autoritati, cf. OMFP 3055/2009 bunurile se evalueaza:
8.1.1. Evaluarea la data intrării în entitate
50 - (1) La data intrării în entitate, bunurile se evaluează şi se înregistrează în contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileşte astfel:
a) la cost de achiziţie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de producţie - pentru bunurile produse în entitate;
c) la valoarea de aport, stabilită în urma evaluării - pentru bunurile reprezentând aport la capitalul social;
d) la valoarea justă - pentru bunurile obţinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
În cazurile menţionate la lit. c) şi d), valoarea de aport şi, respectiv, valoarea justă, se substituie costului de achiziţie.
(2) Prin valoare justă se înţelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunăvoie între părţi aflate în cunoştinţă de cauză în cadrul unei tranzacţii cu preţul determinat obiectiv.
Valoarea justă a activelor se determină, în general, după datele de evidenţă de pe piaţă, printr-o evaluare efectuată, de regulă, de profesioniţti calificaţi în evaluare.
În situaţia în care nu există date pe piaţă privind valoarea justă, din cauza naturii specializate a activelor şi a frecvenţei reduse a tranzacţiilor, valoarea justă se poate determina prin alte metode utilizate, de regulă, de către profesionişti în evaluare.
51 - (1) Costul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
Nu inteleg de ce nu pot sa inregistrez prin contul 446 deoarece acest cont conform OMFP 3055/2009 are urmatoarea functiune:
"In creditul cotului 446 se inregistreaza valoarea taxelor vamale aferente aprovizionariilor din import (213,214, 301,302...)"
Mentionez ca taxa de poluare a fost platita in contul bugetului de stat.
Pai acolo inregistrati, eu va ziceam doar cum incadrati operatiunea din punct de vedere al valorii de intrare, d-voastra ati interbat daca mareste val. bunului achizitionat sau e cheltuiala. Nota contabila e 213 =446 cu valoarea taxei de poluare, iar plata taxei 446=5121 sau 5311.:)
Multumesc!=D>
Buna,

Inregistrarile contabile sunt urmatoarele:

635=446 si 446=5121 (daca se achita prin banca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa hoteliera urgent ana & maria ana & maria taxa hoteliera stabilita de consiliile locale este deductibila fiscal ? este corect daca o inregistrez direct pe contul 446 ? 5311-446 incasare 446-5311 ... (vezi toată discuția)
Plata taxelor vamale ContSters172175 ContSters172175 Buna seara. 1)In ce cont se inregistreaza PLATA PRIN BANCA a taxelor vamale? Care este monografia contabila? 2) Chitantele de la ANAF, ONRC se inregistreaza ... (vezi toată discuția)
Probleme cu contul 446 florinat florinat Buna ziua, As dori sa stiu cum anume se inreg. taxele vamale? Eu am gasit formulele 371=446 si apoi plata : 446=5121, dar mie programul imi ia automat ... (vezi toată discuția)