avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului?

Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de "Stiati ca apa:.." si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si imagini culese de pe internet la care aparea urmatorul mesaj:

"Este posibil ca această imagine să fie protejată de legile referitoare la drepturile de autor."

Daca nu folosesc imaginile in scop comercial ci numai informativ si educational si daca la aceste imagini nu aparea semnul de copyright ci numai mesajul de mai sus, sunt amenintata in vreun fel de legea copyright-ului?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 15:57, 19 Noiembrie 2010
Buna ziua,

In general in astfel de cazuri e bine sa evitati postarea unor imagini a caror sursa nu o cunoasteti. Daca ati incercat sa dati de persoana care a facut fotografia respectiva si nu ati reusint, nu inseamna ca nu e protejata de copyright. Exista doua soluti: sa mentionati sursa de unde ati luat fotografia si sa sperati ca daca autorul va contacteaza vreodata cu privire la ea, va intelege ca nu l-ati gasit si va fi de acord sa porneasca procedurile de cesiune drepturi, sau sa scoateti fotografia cu totul, pana in momentul in care aflati ca intr-adevar nu e protejata.

Ca o curiozitate: n-ar fi mai simplu sa faceti dv propriile fotografii si sa le postati, din moment ce nu sunteti restrictionata de anumite cadre, sau subiecti?
Toate imaginile si pozele sunt protejate de legea dreptului de autor, fara exceptie. In cazul unor autorul/titularul de drepturi poate decide sa permita utilizarea gratuita in anumite conditii.
Ar trebuie sa porniti de la premisa ca toate pozele apartin cuiva, iar in lipsa unui acord explicit de folosinta, utilizarea acelor imagini comporta anumite riscuri.
Aveti dreptate. Acolo unde pot posta o imagine cu un rau, un lac, mare, dar unde trebuie sa pun globul pamantesc ce fac?! (Este o rubrica informativa de "Stiati ca apa...". Doar cu titlu informativ, educational.)
Cautati site-uri de "free stock photos". De exemplu [ link extern ] /

Sunt cel mai mare site de poze cu licente permisive, doar sa nu le folositi in scopuri obscene sau altceva. Daca nu ma insel, si Avocatnet foloseste la ilustrarea articolelor, am recunoscut cateva.
Ultima modificare: Vineri, 19 Noiembrie 2010
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem folosi pe site-uri, bloguri sau forumuri imagini de pe internet, despre care nu stim daca sunt protejate de legea copyright-ului? lizsit lizsit Sunt administratorul unui site necomercial, in care am o zona de \"Stiati ca apa:..\" si in care, o data cu informatii generale despre apa, am postat si ... (vezi toată discuția)
Incalcare drepturi autor pe suport online Daniel1990 Daniel1990 Buna ziua. Ieri am primit o notificare de folosire pe un site detinut de mine a unei imagini care este protejata de drepturi de autor. (asa am aflat de la ... (vezi toată discuția)
O fotografie gasita cu google poate fi folosita ca afis intr-o actiune umanitara? danielbotezatu danielbotezatu Buna am o intrebare. O fotografie gasita pe google poate fi folosita la realizarea unui afis pentru o campanie umanitara de donare de sange fara a exista ... (vezi toată discuția)