avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitate procura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitate procura

Buna ziua,

Imi poate spune cineva cat timp este valabila o procura ? Daca se precizeaza ca e valabila in timp pana la indeplinire, atunci nu exista o limita definita, nu? Dar daca nu ar exista aceasta precizare, atunci cat timp ar fi valabila?
Cel mai recent răspuns: amalia2009 , utilizator 16:14, 17 Noiembrie 2010
....procura e valabila pana la atingerea obiectivului insa poate fi revocata si mai inainte de aceasta data oricand de catre cel care da procura...
Efectul acţiunii unei procuri încetează atunci cînd obiectul mandatului a fost dus la îndeplinire, la trecerea termenului fixat prin procură pentru îndeplinirea de către împuternicit a mandatului, la decesul mandantului (pentru că o persoană decedată nu mai poate fi reprezentată) sau în cazul revocării acesteia de către mandatant. Foarte important este ca mandantul care revocă o procură să anunţe şi mandatarul de acest lucru. Dacă nu o face, există riscul ca persoana împuternicită să ducă la îndeplinire mandatul, actele sau operaţiunile făcute de aceasta fiind valabile chiar dacă aduc prejudicii celui care a dat împuternicirea.
În cazul decesului mandantului, procura îşi încetează de drept efectul, dar moştenitorii acestuia pot confirma procura, caz în care mandatarul poate aduce la îndeplinire mandatul încredinţat sau o pot revoca, moment în care mandatul persoanei împuternicite încetează. În cazul în care mandatarul depăşeşte limitele mandatului acordat, persoana care l-a împuternicit poate confirma actele întreprinse de acesta sau poate cere desfiinţarea lor pe cale juridică.
Ultima modificare: Joi, 21 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Am inteles, multumesc.
Cauzele de incetare a mandatului ( adica a valabilitatii procurii) pot fi diverse:
- revocarea;
- renuntarea;
- moartea, insolventa sau falimentul mandatarului sau mandantului;
etc.
Aceste informatii sunt valabile si pentru o procura speciala?

Alte discuții în legătură

Valabiliatea unei procuri constantin babanau constantin babanau este valabila o procura notariala de la parinti catre fiu si dupa decesul lor?? (vezi toată discuția)
Valabilitatea unei procuri ladyro53 ladyro53 cit este valabila o procura de la data emiterii pt cumpararea unei locuinte (vezi toată discuția)
Deces mandant, procura notariala elena_valy2010 elena_valy2010 se poate reiinoi procura notariala in cazul in care mandantul a decedat? (vezi toată discuția)