avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... variante legale in caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

variante legale in caz de divort

Buna ziua,

care este solutia legala si in favoarea sotiei in urmatoarea situatie:

Sotia detine un apartament, bun propriu, achizitionat inaintea casatoriei. La 5 ani de la casatorie, se hotaraste sa vanda bunul in cauza si cu banii respectivi, intregiti cu banii primiti din partea tatalui, sa achizitioneze un imobil mai mare. Bunul nou achizitionat se va considera, in caz de divort, tot bun propriu sau se va considera bun comun si deci supus partajului? Este necesar vreun acord din partea sotului, in orice etapa a vanzarii, respectiv cumpararii?

Pe de alta parte, sotul a mostenit de la parinti o casa, in care investeste banii primiti din inchirierea lui. Nu ar trebui sa se considere veniturile realizate ca urmare a inchirierii, venituri comune?? Sotia are vreun drept asupra lor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 13:10, 26 Octombrie 2010
bunul imobil nou achizitionat va intra la masa partajabila. chiria provenita de la imobilul mostenit nu se considera venit comun.
imobilul cumparat e bun comun, pt vanzarea lui, ii trebuie si acordul sotului. in cazul unui partaj, sotia va trebui sa dovedeasca provenienta banilor, faptul ca bunul inlocuieste un bun propriu si ca diferenta e din donatie.
se poate consemna in act, provenienta banilor la cumpararea imobilului

banii din chirie, sunt proprii ai sotului
Va multumesc.
Dar daca noul bun se trece pe numele mamei sotiei, se mai considera bun comun? Practic, banii rezultati din vanzarea bunului comun sa fe folositi la cumpararea unui imobil pe numele altcuiva...

Sotul va putea cere anularea contractului de vanzare-cumparare, pe motiv ca la vanzarea imobilului vechi (desi bun propriu) nu i s-a cerut acceptul?
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2010
suciu_diana, utilizator
pt vanzarea unui bun propriu nu va trebuie acceptul cuiva, iar cu banii obtinuti faceti ce doriti.
puteti cumpara pe numele mamei, dar se va imparti intre mostenitori..
daca veti face actul pe numele dvs, nu vor fi probleme la partaj, daca veti consemna provenienta banilor
Probelma impartirii la mostenitori nu este grava, pentru ca tot in familie ajunge :D...mai urat, daca trebuie sa se imparta cu sotul...deci, sa se specifice provenienta banilor in actul de vanzare-cumparare si sotia va avea proprietatea deplina si dupa un eventual partaj..=D>

Nu stiu unde citisem eu ca "fructele" - deci chiriile de la imobile mostenite, sunt proprietate comuna, pentru ca nu sunt bunul in sine...doar acela ramane nesupus partajului....nu am inteles eu corect??#-o

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea vanduta in timpul casatoriei se imparte la un eventual divort? Remes Remes Buna ziua. Eu sunt singur la parinti si din cate cunosc eu o eventuala mostenire (un apartament) care mi se cuvine nu se imparte cu sotia la un eventual divort ... (vezi toată discuția)
Mostenire si partaj turbo20010 turbo20010 Buna ziua. Ma intereseaza urmatoarea speta : in timpul casatoriei, sotia a beneficiat de o mostenire (un teren intravilan) de pe urma parintilor (decesul ... (vezi toată discuția)
Bun comun advocat advocat Constituie bun comun al sotilor un imobil achizitionat in timpul casatoriei cu bani ce provin din mostenirea sotului? Ce solutie exista pentru ca in acest caz ... (vezi toată discuția)