avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DONATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DONATIE

Impreuna cu mama detinem un apartament. Mama mi-a lasat prin donatie, cu uzufruct
pe timpul vietii partea ei.Acest act mai poate fi atacat de sora mea cand nu-o mai
fi mama?
Cel mai recent răspuns: calin felicia , utilizator 16:34, 28 Octombrie 2010
da, daca ii incalca rezerva succesorala, adica daca ei i-a lasat nimic sau sub valoarea donatiei dvs
Într-un contract de donaţie părţile pot stipula – cu respectarea principiului irevocabilităţii – anumite clauze care pot duce la desfiinţarea contractului.
Independent de aceste clauze prevăzute expres de părţile contractante, legea prevede trei cauze de revocare, numite cauze legale de revocare, deoarece nu operează fără a fi prevăzute în contract;
-revocarea pentru neexecutarea sarcinii,
-pentru ingratitudine şi
-pentru survenienţă de copil.
Aceste trei cauze nu contravin principiului irevobabilităţii şi nu reprezintă excepţii de la acesta.
Dintre cele trei cauze legale de revocare, numai pentru survenienţă de copil operează de drept; în caz de litigiu dintre părţi instanţa constată numai îndeplinirea condiţiilor revocării. În schimb, în celelalte două cazuri, revocarea este judiciară; revocarea se pronunţă numai la cecrerea persoanelor îndreptăţite a introduce acţiunea şi numai în baza aprecierii de către instanţă a faptelor de ingratitudine săvârşite de donator, respectiv de neexecutarea a sarcinii de către donator ori succesorii săi în drepturi.

Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia primita de la mama mea.Eu cu mama detinem impreuna un apartament.Mama mi-a lasat prin donatie, cu uzufruct pe timpul vietii, partea dansei, adica jumatate din apartament.Sora mea poate sa atace acest act de donatie cand nu o mai fi mama?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)
Pot sa atac o donatie in instanta? mihaela_672001 mihaela_672001 buna seara,ma intereseaza daca pot sa atac donatia facuta de mama mea surori mele,care acum este decedata .succesorii surori mele,adica cumnatul si copilul ... (vezi toată discuția)
Donatie Betea Betea Conditiile in care poate fi atacata o donatie intre frati si daca se poate instraina (vinde) o proprietate obtinuta astfel. (vezi toată discuția)