avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... martorii in proces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

martorii in proces

as dori sa aduc in fata instantei 2 martori care sint mama si fiu si care nu sint rude cu decedatul bunic al meu care a fost condamnat politic si nici cu mine. mama l-a cunoscut pe bunicul meu decedat cind avea virsta de 30 ani iar fiul ei avea virsta de 10 ani. este posibil sa aduc pe cei doi martori?
Cel mai recent răspuns: ContSters174877 , utilizator 21:51, 28 Octombrie 2010
da, daca cunosc situatia
Sigur, nu este nicio problema.
Legea permite chiar depunerea marturiei de catre rude pana la gradul trei cu singura conditie ca partea adversa sa nu se opuna aducerii acestor martori.

av. Bostina Elena
Dupa codul de procedura civila, Art. 189 Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv; 2. sotul, chiar despartit; 3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi; 4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa. Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.
Sunt si altii pentru starea civila sau despartenia: Art. 190 In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.
Sa le informati pe martori cum se decurge martoria, Art. 192 Presedintele, inainte de a lua marturia, va cere martorilor sa arate: 1. numele, indeletnicirea, locuinta si varsta; 2. daca este ruda sau afin cu una din parti si in ce grad; 3. daca se afla in serviciul uneia din parti; 4. daca este in judecata, in dusmanie sau in legaturi de interes cu vreuna din parti. Art. 193 Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" In timpul depunerii juramantului, martorul tine mana pe cruce sau pe biblie. Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului. Martorului de alta religie decat cea crestina nu ii sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: "Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu." Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: "Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu." Situatiile la care se refera alin. 3, 4, 5 si 6 se retin de organul judiciar pe baza afirmatiilor facute de martor. Dupa depunerea juramantului, presedintele va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa. Despre toate acestea se face mentiune in declaratia scrisa. Minorul care nu a implinit 14 ani nu depune juramant; i se atrage insa atentia sa spuna adevarul.

Asta e tot.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat
Martorii la care ati facut referire pot fi propusi fara nicio restrictie, intrucat calitatile indicate de dumneavoastra se refera la o legatura cu persoana decedata, pe cand in cadrul unui proces, calitatile trebuie raportate la partile in litigiu, intrucat se stie ca persoanele moarte nu pot fi parti intr-un proces.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2010
ContSters174877, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)
Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Juramantul cu mana pe cruce, avertisment ContSters325089 ContSters325089 Buna ziua, In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai ... (vezi toată discuția)