avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Daca imi dau demisia pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Daca imi dau demisia pot beneficia de somaj?

Buna ziua. Mama mea are 54 de ani, in campul muncii are lucrati 30 de ani, si vrea sa isi depun demisia de la serviciu ca e destul de bolnava si pana la pesie mai are......si vreau sa stiu daca isi pot depune actele de somaj. Sau care este procedura. Sefa ei oricum nu o sa ii primeasca cererea de demisi si nu o sa ii mai dea banii ce i se cuvin. Ce se poate face in acest caz. Unde trebuie sa se adresesze.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 6 Noiembrie 2010
daca isi da demisia pierde dreptul la somaj.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea CIM sa se faca din motive neimputabile salariatului.
2. Articolele din Codul muncii care inceteaza CIM din motive neimputabile salariatului sunt: art. 31 alin. (4.1), art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4).
3. Mamei dvs. i s-ar potrivi urmatoarele articole din Codul muncii:
- art.61c = în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat.;
- art.61d = în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat;
- art.65 = desfiintarea locului de muncaocupat de salariat.
Încetarea contractului individual de muncă prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demitere etves_tiberiu etves_tiberiu Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati intr-o privinta. Daca imi dau demisia de la locul de munca beneficiez de somaj sau trebuie sa fiu demis pentru asta, ... (vezi toată discuția)
Somaj Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un salariat isi da demisia ? mai are dreptul la indemnizatie de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj ContSters189283 ContSters189283 am fost data afara pentru ca sefului meu nu ii mai convine colaborarea noastra.Pentru ca nu am gasit nici un alt loc de munca am decis sa intru in somaj.Am ... (vezi toată discuția)