avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatie de plata - proba cu martori
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatie de plata - proba cu martori

Parata vrea sa dovedeasca cu martori ca a platit facturile emise de reclamanta. Facturile in cauza au fost emise in perioada iulie 2009 - aprilie 2010 si sunt in numar de peste 300. Este greu de crezut ca martorii propusi de parata(salariatii care au receptionat marfa) isi vor aminti ca factura X a fost platita in data Y. Instanta poate admite proba cu martori ?
Imi puteti spune cemotive sa invoc pentru a cere respingerea probei cu martori?
Multmesc!
Cel mai recent răspuns: Carmen Banioti , Avocat 20:58, 10 Noiembrie 2010
Buna ziua !
Instanta poate admite orice mijloc de proba . Deseori se intampla ca martorii mai mult sa faca deservicii decat servicii ori in cazul de fata asa cum ati precizat este imposibil sa acei martori sa cunoasca in amanunt datele problemei ...
Instanta nu ar trebui in cazul somatiei de plata sa admita asemenea probe.Daca parata face asemenea aparari de fond somatia ar trebui respinsa.
pe cale de somatie de plata instanta de judecata nu poate incuviinta alte probe decat cele privind inscrisuri, intrucat procedura somatiei de plata este incomptaibila cu alte probe decat inscrisurile...

Procedura somatiei de plata presupune prin definitie existenta unei creante certe, lichide si exigiubile...in conditiile in care paratul invoca caracterul litigios, contencios al cererii, instanta respinge cererea ca neintemeiata...urmand a avea deschisa calea actiunii pe dreptul comun...acolo unde nici nu se poate admite administarrea probei cu martori in contra unui inscris....art 1191 C.Civ....
Pe calea somatiei de plata nu se va administra proba cu martori.
Va putea deschide ulterior actiune pe calea dreptului comun.

avocat Claudiu Lascoschi
Sa inteleg ca instanta va respingere cererea de emitere a somatiei de plata daca debitorul solicita proba cu martori?
In cazul acesta procedura este inutila.

Alte discuții în legătură

Procedura in instanta proces partaj Nina1 Nina1 1.In cate exemplare se depun documentele in instanta civila? 2. Reclamantul in momentul in care depune documente in instanta este obligat sa depuna un ... (vezi toată discuția)
Excepþii de procedurã delotilia delotilia Bună ziua. Trebuie să formulez excepţiile de procedură într-o întâmpinare intr-un proces în care societatea mea comercială figurează ca pârât ... (vezi toată discuția)
Refuz beneficiar plata factura emisa si cu scadenta depasita Nico_z Nico_z Buna ziua! Am un contract de prestari servicii intre firma la care sunt administrator si o alta firma x. Am emis facturi in baza contractului si a situatiilor ... (vezi toată discuția)