avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De cand se plateste alocatia de stat pentru copii?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De cand se plateste alocatia de stat pentru copii?

Alocatia de stat pentru copii: - 200lei pe luna pana la 2 ani; parca 42 lei pe luna intre 2 si 18 ani.
Intrebarea este, de cand se plateste?
In Normă metodologică din 28/05/2008 de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru reglementarea modalităţilor de stabilire şi plată a alocaţiei de stat pentru copii la ART 10 se precizeaza: (1) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
Sa inteleg ca un copil nascut pe 1 Iunie va primi alocatie incepand cu 1 Iulie, practic pierzand alocatia de 200 de lei pentru prima luna de viata?
Cel mai recent răspuns: aly_yoana , utilizator 01:04, 19 Martie 2011
Se plateste din urma.
Ar fi fost ok sa se plateasca din urma. Mie cei de la primaria pitesti nu au vrut sa imi plateasca. Copilul este nascut pe 3 februarie 2011 si mi-au spus clar ca pentru luna februarie nu primeste niciun ban! Si nu am primit!
Legea este clara si oricum in prima luna primiti o prestatie de la primarie. Dreptul la alocatie se stabileste cu luna urmatoare nasterii, nu scrie ca alocatia se plateste cu luna urmatoare nasterii. Acum depinde de dv cand solicitati alocatie de stat, pentru ca stabilirea si plata se fac doar la solicitarea parintelui. Stabilirea inseamna eliberarea deciziei prin care vi se da dreptul la alocatie. Se presupune, prin art din lege, ca orice parinte solicita alocatie dupa nasterea copilului de asta se prevede ca se stabileste cu luna urmatoare nasterii copilului.
Fiecare copil are dreptul la alocatie, insa este o alegere facultativa, in sensul ca copilul are dreptul, nu ca este obligat sa primeasca aceasta prestatie.
Statul este obligat, prin Constitutie , sa asigure aceasta alocatie, insa nu poate obliga pe nimeni sa o primeasca si nici nu se sesizeaza din oficiu, pentru a verifica nasterile, fara solicitarea parintilor, si pentru a intocmi dosarele de alocatiii.

Si nu se plateste din urma, in lege scrie clar : " iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii".


Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
aly_yoana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil contralaura contralaura Buna ziua, In cazul unui copil de 8 ani, cetatean roman dar cu parintii in strainatate, copilul lociund in Romania la bunici, acest copil are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Alocatie copii Monika007 Monika007 Buna ziua, eu am nascut pe data de 7.08.2015 iar in data de 12.08.2015 am mers si am depus actele pt alocatie, acum in octombrie am primit doar 200 lei.Nu se ... (vezi toată discuția)
Retroactiv alocatie winter_wind winter_wind exista temei legal pt plata retroactiv a alocatiei pt copii, cea in cuantum de 200 de lei sau exista un termen in care trebuie depus dosarul pt acordarea ... (vezi toată discuția)