avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de inmormantare

:help:Buna ziua! Sunt d na Marinela din Salonta ,am 43 de ani si sunt in pensie de boala ! De aproape o luna mi a murit un baiat intr un accident tragic si de abia termiase liceul ! Mentionez ca avea 19 ani si cei de la casa judetean de pensii de unde sunt(Bihor)refuza sa mi acorde ajutor de inmormantare pe motiv ca nu a avut nici statut de angajat ,somer sau pensionar ..elev etc ! Eu il aveam in intretinere si am suportat toate cheltuielile de inmormantare din surse proprii! As dorii sa stiu daca am dreptul la vre- un ajutor de la casa de pensii intrucat sunt in pensie !?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:49, 6 Aprilie 2011
nu, pentru ca, pentru a beneficia de ajutor de inmormantare, persoana decedata trebuia sa fi fost pensionar.puteti solicita insa la primarie, un ajutor de urgenta. :)
Domnule Mihai cu toata stima tin sa va contrazic, am personal un caz in familie (43 ani decedatul, a facut atac de cord la servici) care a primit ajutor de inmormantare. Doamna sincere condoleante si toate parerile de rau pentru pierderea suferita, nu pot sa va ajut deoarece in cazul meu decedatul avea statut de angajat.
Sper sa va fie de ajutor:
[ link extern ]
În cazul decesului unui membru de familie, cuantumul ajutorului de deces este 50% din cuantumul ajutorului de deces cuvenit unui asigurat sau pensionar.
va multumesc pentru raspuns dar din pacate chiar in cursul zilei de azi am fost la oficiul de pensii bihor in mod personal si ma refuza pe motiv ca era major si nu avea nici o calitate de asigurat! l Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in care sa precizati cui ?????sa ma adresez in rezolvarea acestei probleme pentru ca in Bihor nu am cum deoarece sunt tratata cu indiferenta spunandu mi doar ca le pare rau dar asta e legea!!! Care lege ...???:help: :((:hammer:
Va redau ce spune Legea 19/2000 (legea pensiilor) si veti vedea singura daca va incadrati sau nu:

Art. 126 - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).
Art. 127 - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
Art. 128 - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

Alte discuții în legătură

Ajutorul de inmormantare silvanam silvanam Buna ziua! Am o intrebare legata de ajutorul de inmormantare. Mama mea a inmormantat acum cateva zile, o matusa(sora mamei ei) care a locuit cu ea 32 de ani. ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces fritache fritache Buna ziua In cazul in care un angajat moare iar parintii si un frate al decedatului lucreaza in aceeasi intreprindere, va rog sa-mi spuneti daca si parintii ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de inmormintare udreaadrian udreaadrian mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie. (vezi toată discuția)