avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... calcul pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

calcul pensie

buna ziua!
as vrea si eu, daca are cineva, modul de calcul al pensiei.
pentru pensia anticipata si pentru cea pe caz de boala. mi-a zis cineva ca pensia este mai mare daca se iese pe caz de boala.
stie cineva ceva, sau poate sa ma ajute?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:16, 1 Ianuarie 2009
Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care asiguratul :
- a beneficiat pensie de invaliditate
- a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditiile absolvirii acestora
- satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.

Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta. Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
Pensia de invaliditate, indiferent de grad, se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din anul deschiderii drepturilor la care se aplica indexarile din anul respectiv .
La stabilirea pensiilor de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat efectiv pana in momentul incadrarii intru-un grad de invaliditate.
In cazul asiguratilor care au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, stagiul potential se determina ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare necesar.
Pentru stagiul potential punctajul anual al asiguratului este:
- 0.75 puncte pentru gradul I de invaliditate (handicap grav)
- 0.60 puncte pentru gradul II de invaliditate (handicap accentuat
- 0.40 puncte pentru gradul III de invaliditate (handicap mediu)

Pentru a vedea care dintre cele doua pensii are valoarea mai mare trebuie sa va adresati Casei Judetene de Pensii care va poate ajuta in acest sens.
Dar eu tot nu am inteles cum se calculeaza pensia. Stiu ca exista un punct de pensie dar n-am habar in ce ecuatie sa il pun. Ma ajutati, va rog ?

Multumesc frumos,
MP
Incepand cu data inscrierii la pensie cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare.

Pentru calculul pensiei vedeti Sectiunea a 6-a - Calculul pensiilor din Legea nr.19/2000, art.76 si urm.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata pe motiv de boala nedelcudinu nedelcudinu Buna seara ! As vrea sa stiu , daca se poate , cum se calculeaza pensia celui declarat de catre comisiile medicale ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie cmadrian1 cmadrian1 Buna ziua. As dori sa afflu cum se calculeaza pensia pentru o pensie pentru invaliditate de gradul II . Exista vre\'un coeficient, se acorda x %, se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)