avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Consilier juridic - vechime juridica
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Consilier juridic - vechime juridica

Bună ziua,
Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine în următoarea problemă: de 2 ani sunt consilier juridic la o societate comercială (fără a fi înscrisă în CCJ). În primul an durata contractului a fost de 4 ore/zi, iar apoi am fost trecută la 2 ore/zi (datorită perioadei prin care trecem cu toţii). Problema mea este: această perioadă poate fi considerată vechime juridică? Se ia în calcul atunci când la un concurs se solicită vechime juridică? Mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 22:44, 2 Decembrie 2010
Da, constituie vechime in specialitate aceasta perioada ...
Eu am văzut ce scrie în lege, însă nu ştiu dacă există vreo prevedere în privinţa duratei muncii (am în vedre faptul că de circa un an eu am în contract 2 ore/zi). ªtie cineva ceva concret despre acestă problemă? E cineva în aceeaşi situaţie?
Va rog sa consultati Codul Muncii. Este obligatorie ziua de lucru de 8 ore, saptamana de lucru de 40 ore? Atunci veti face vechime in profesie in baza acestor stipulari. Inspectoratul Teritorial de Munca va va spune acelasi lucru! Este chinuitor! Care angajatorar dori sa lucrati 2 ore si sa va treaca in evidente 8 ore pe zi? Eu personal nu am intalnit. Repet, este chinuitor. Inscrie-ti-va la Colegiul ConsilierilorJuridici si participati la cursurile de pregatire: acesta va va sprijini sa aveti vechime in profesie! Nu suficienta incat dupa 5 ani sa va inscrieti in urma unui examn in barou, dar cel putin nu mai faceti practica de avocat stagiar... (scuze pentru modificari in text)
Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
ContSters178250, utilizator
ZARATHUSTRA a scris:

Va rog saconsultati Codul Muncii. Este obligatorie ziua de lucru de 8 ore, saptamana de lucru de 40 ore? Atunci veti face vechime in profesie in baza acestor stipulari. Inspectoratul Teritorial de Munca va va spune acelasi lucru! Este chinuitor! Care angajatorar dori sa lucrati 2 ore si sa va treaca in evidente 8 ore pe zi? Eu personal nu am intalnit. Repet,este chinuitor. Inscrie-ti-va la Colegiul ConsilierilorJuridici si participati la cursurile de pregatire: acesta va va spijini sa aveti vechime in profesie! NU este contrar legii speciale!


Unde scrie ca este obligatorie ziua de lucru de 8 ore ?
freeelis "unde scrie ca este obligatorie ziua de lucru de 8 ore"
Raspuns:
1.M-am gandit ca doamna nu are varsta de pana la 18 ani.
Este stipulat in Codul Muncii. Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003, Publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I Nr. 72 din 5 februarie 2003.
S-a modificat?...
2.am intalnit cateva..."spete" la un Inspectorat de Munca vecin Bucurestiului.Spete cu...adunarea orelor de munca pentru a calcula vechimea in profesie a unor juristi care la locul de munca principal angajatorul nu vroia sa ii incadreze pe o ocupatie juridica.
Norma lergala in Romania, ca niciunde!
Cu stima Dle Freeelis
n/b:
Codul Muncii. Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003
CAPITOLUL I /Timpul de munca/SECTIUNEA 1/Durata timpului de munca/
Art. 108. - Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca./Art. 109. - (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana./(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana./Art. 110. - (1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus./(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana./Art. 111. - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare./(2) Cand munca se efectueaza in schimburi, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada maxima de 3 saptamani, sa nu depaseasca 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana./(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani./Art. 112. - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore./
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

.....
Totusi, modalitati de dobandire a vechimii in profesie juridica(nr L.514) ma intereseaza si pe mine. Chiar si criteriile periferice: principii ..."teritoriale" sau personale, modalitati de interpretare a legii...
Noul COR de exemplu da larghete profesiilor juridice, 242103 consilier juridic, iar la 241102 este jurisconsult!!! Conosc deasemenea cazuri in care angajatorul nu acorda ocupatia de jurisconsult pe motiv ca in acest punct, COR ar fi neconform cu legea speciala. Desi parerea mea este ca, nu este deloc neconform mai ales ca Statutul cons.jr este parte integranta din lege iar pe la art87 daca nu ma insel este stipulata concordanta legii cu COR...



Ultima modificare: Luni, 22 Noiembrie 2010
ContSters178250, utilizator

Alte discuții în legătură

Consilier juridic incompatibilitate AnnaM AnnaM Buna ziua. In prezent sunt angajata cu cim pe functiea de consilier juridic (stagiar). Pot sa ma mai angajez la o societate de colectare debite part time sau ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic , cim cu mai multe societati pot? Eugen Enescu Eugen Enescu Buna ziua, Sunt Cons jr., va rog sa ma indrumati si pe mine , pot sa inchei CIM cu mai multe societati ? adica 3 ?Ma gandeam cate 3 ore pe zi cu fiecare este ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic, incompatibilitati popescu marcela popescu marcela Buna ziua, Angajat cu CIM de 8 ore in functia de consilier juridic pot sa am un CIM cu timp partial , tot ca si consilier juridic la o alta societate? Pot cu ... (vezi toată discuția)