avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizare imobilizari in curs??
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizare imobilizari in curs??

Buna dimineata,

Spuneti-mi va rog daca pentru imobilizarile in curs, adica ceea ce avem in contul 231 se calculeaza amortizare. Eu stiu ca nu, doar dupa ce se concretizeaza intr-o imobilizare si se trec cheltuielile pe cladiri sau pe amenajari de teren, functie de obiectiv, poti calcula amortizare. Am avut insa o discutie cu un expert contabil si mi-a spus ca trebuie sa calculez amortizare pe ct. 231. Am sold la ct 231 la sfarsitul anului si suma va ramane inca multa vreme acolo fiindca inca nu suntem decisi daca mai continuam proiectul respectiv sau nu.
Imi puteti spune daca s-a schimbat legislatia intre timp sau daca pur si simplu este gresit ceea ce spun eu.

Va multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 15:07, 22 Februarie 2008
Procesul investitional este, în general, de lunga durata. De la începerea lui si pâna la receptia imobilizarilor poate o sa treaca o perioada de timp în care se acumuleaza o serie de cheltuieli aferente acestui proces.
Asemenea investitii neterminate, aflate în curs de executie la o anumita data sunt cunoscute sub denumirea de imobilizari în curs.
Se considera imobilizari în curs:
- lucrarile de investitii ce se executa în regie, realizate partial;
- parti de lucrari executate partial de terti si facturate de acestia;
- cheltuielile de cercetare si proiectare;
- aducerea si montajul utilajelor;
- efectuarea probelor tehnologice;
- avansurile acordate furnizorilor de imobilizari.
Mai sunt considerate imobilizari în curs si avansurile acordate furnizorilor de imobilizari, pâna la decontarea acestora.
Toate cheltuielile ce tin de o investitie se trec in 231(eventual pe analitice!). Pentru furnizor se fol 404 indiferent de valoare.
La terminarea lucrarilor, sau la receptii partiale se intocmeste proces verbal de receptie partiala/totala a lucrarilor (la care participa beneficiarul, dirigintele de santier, constructorul, cineva din partea primariei de sector...) si se trece toata valoarea in 212,213...daca executi lucrarea in regie proprie, eu nu cred ca se trec pe 231. se inregistreaza in conturile de stocuri, si se scot in consum pe bon de consum sau pe borderou sau pe proces verbal de predare primire. NC: 6XX = 3XX
asta pt ca lucrarea se poate prelungi pe mai multe luni si receptia sa o faci cine stie cind. la finalizarea lucrarii in regie proprie, faci proces verbal si stabilesti prin el si tipul de amortizare. atunci inregistrezi in 231=722 materialele + manopera aferenta orelor de lucru ale angajatilor la lucrarile efectuate in regie proprie. treci prin 231 pt ca e posibil sa ai si lucrari facute de terti in valoarea aceleiasi imobilizari, pe care le-ai inregistrat, in baza contractelor, direct in 231=404 si 4426=404 (daca e cazul). intocmesti procesul verbal de receptie finala si punere in functiune si treci din 231 in contul coresp de imobilizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare contabila copertina ameliee ameliee Buna ziua, Am o intrebare: cum inregistrez in contabilitate o copertina amplasata langa o cladire, construita din stalpi de metal ( teava) si folie ... (vezi toată discuția)
Constructie sediu social Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Suneti-mi va rog daca firma isi construieste sediu social inregistrarile sunt urmatoarele de exemlu factura proiect 4426=401 ... (vezi toată discuția)
Capitalizare cheltuieli Ablon Ablon O firma care actioneaza in domeniul dezvoltarii imobiliare are un teren achizitionat si doreste sa dezvolte un proiect imobiliar. Termenul de finalizare a ... (vezi toată discuția)