avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 288 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... daca am divortat, de ce viata mea trebuie sa depinda ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

daca am divortat, de ce viata mea trebuie sa depinda de fostul sot???

Am divortat acum 6 ani, mi-a fost incredintat copilul, pana aici totul bine...dar... el a plecat in strainatate la munca, dupa 4 luni in care nu l-am auzit, nici pensia la copil nu a platit-o, am decis sa-i asigur eu un viitor mai bun fiului meu, am plecat in Italia. Deci de 6 ani sunt in Italia, nici o veste de la fostul sot, din auzite stiu ca traieste in Romania, acum. Problema mea e "in hotararea judecatoreasca de divort este un program de vizita, din partea tatalui, (nu l-a folosit niciodata). Anul acesta am fost in Romania in vacanta, impreuna cu fiul meu, la plecarea spre Italia la frontiera m-au intrebat cat timp am de gand sa stau in Italia, le-am explicat ca fiul meu merge la scoala in Italia, eu lucrez in Italia, deci in Romania eram doar in vacanta, ofiterul de la frontiera mi-a spus ca nu ar trebui sa stau mai mult de 2 saptamani in Italia pt ca orarul de vizita din partea tatalui trebuie respectat " . Din 2004 pana in prezent am fost in Romania din 2 in doi ani si niciodata nu am avut problema asta.De fiecare data mi s-a cerut o copie dupa hoatararea judecatoreasca, si atat. Acum va intreb e normal ca viata mea si a fiului meu sa depinda de orarul asta de vizita? Ce ar trebui sa fac?, Sa merg sa-l caut si sa-l oblig pe tatal copilului sa-si vada copilul?Chiar daca acesta nu vrea sa-l vada? Zic nu vrea pentru ca in Romania eu am rude, el le cunoaste dar nu le saluta cand le intalneste, deci daca ar vrea sa ia legatura cu fiul lui ar trtebui doar sa ceara nr de telefon. Am divortat ca sa stau departe de el, si acum descopar ca trebuie sa "respect orarul de vizita"???? Ma intreb data viitoare, voi putea lasa Romania sau risc sa pierd tot ce am obtinut in acesti 6 ani aici in Italia?Va multumesc anticipat pt raspuns
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 08:38, 18 Noiembrie 2010
Din nefericire pentru dvs,sotul dvs.se prevaleaza de un drept obtinut printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila,dreptul de a avea legaturi personale cu minorul,chiar daca probabil face acest lucru in mod sicanatoriu.
Este posibil sa fi introdus impotriva dvs plangere penala pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului,conf.art.307 al. 2 c.pen. si sa fi fost instiintata asupra acestui aspect si Politia de Frontiera.
Hotararea instantei judecatoresti,trebuie respectata sub sanctiunea faptei penale
prev.de art.307 al.2 c.pen.
Din nefericire,copilul si dispozitiile instantei va leaga.
Toate aceste probleme nu au legatura cu respectul pe care trebuie sa il acorde altor persoane,chiar si foste rude,fostul dvs.sot.
Aceasta tine de cei 7 ani...

nu puteti si nici nu e indicat sa-l obligati pe tata sa-si vada copilul, iar domnul de la frontiera doar v-a informat asupra faptului ca trebuie sa respectati acel program, sa nu riscati o plangere penala a sotului pt nerespectarea hotararii.
cat nu-l intereseaza sa-si vada copilul, nu cred sa va faca plangere. daca se intampla, dvs puteti proba ca sunteti de mai mult timp cu minorul in italia si atatia ani nu l-a interesat, puteti proba cu martori ca nu l-a vizitat etc
cred ca puteti sta linistita, nici pe viitor nu veti avea probleme iesirea din tara
Nu trebuie sa va ganditi ca viata dumneavoastra ar fi legata de fostul de sot.
E adevarat , copilul reprezinta liantul dintre dumneavoastra si acesta, insa acest fapt nu conduce la imposibilitatea de a va detasa de o fosta relatie.
In ceea ce priveste posibilitatea de a pastra legaturi personale cu minorul , odata ce exista o hotarare judecatoreasca ce incuviinteaza un drept de vizita, dumneavoastra trebuie sa-l respectati, altminteri, intrati in conflict cu legea penala, in sensul art. 307 din Codul penal, cata vreme va exista un refuz nejustificat al dumneavoastra de a-i permite tatalui sa-si vada copilul, in mod repetat .

Asadar, in calitate de parinti, ar fi benefic , pentru dezvoltarea armonioasa a copilului , sa cooperati,in vederea asigurarii unui spatiu securizant pentru acesta, pentru a nu resimti o atmosfera tensionata.


Mai mult , absenta figurii paterne nu face decat sa genereze confuzie , teama , nesiguranta si multa suferinta.

Copilul trebuie sa se raporteze la ambii parinti , care-i ofera sustinerea adecvata.
Prin urmare , singura, sau alaturi de un specialist, psiholog sau jurist , sau poate cu ajutorul amandurora, incercati gasiti o solutie valabila, in acord cu interesul superior al copilului.

Succes.
;)
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vizitare minor claudiu40 claudiu40 In urma divortului a fost stabilit un program de vizitare minor, o zi pe saptaman si un week-end pe luna. Fosta sotie ii face "program" minorului in asa fel ... (vezi toată discuția)
Vizita copil Maciprian Maciprian Buna ziua Sunt divortat si fosta sotie ma ameninta ca nu ma mai lasa sa vad copilul daca il mai iau la noua mea casa si in prezenta noii mele partenere . In ... (vezi toată discuția)
In cazul in care mama +copilul....este in strainatate... ion33 ion33 buna ziua, in cazul in care mama este plecata cu copilul peste hotare (uk)dupa ce hotararea judecatoreasca de incredintare a minorului (ei) si plata a pensiei ... (vezi toată discuția)