avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lege penala temporara !
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lege penala temporara !

In situatia in care o infractiune este comisa in perioada in care legea penala temporara este in vigoare , dar trimiterea in judecata se face dupa iesirea din vigoare ( perioada in care in vigoare este o lege penala favorabila inculpatului) care lege va fi incidenta? Se aplica legea mai favorabila sau infractiunea se va judeca in baza legii temporare?
Cel mai recent răspuns: andronicus , utilizator 20:18, 18 Noiembrie 2010
Depinde despre ce lege este vorba.
Daca este stare de razboi...e una...daca nu...e alta...

Daca legea nu mai este in vigoare nu mai puteti fi condamnat cu exceptia sus mentionata...
Deci sa inteleg ca in stare de razboi sau calamitate se va aplica legea temporara ! Dar intr-o situatie in care nu avem lege exceptionala pot beneficia de legea penala favorabila ? ( art 13 CP)
Buna seara .
Aplicarea legii penale temporare face parte din categoria ultraactivitatii legii penale. Pentru aceasta categorie de legi,nu se aplica principiul aplicarii legii penale mai favorabile .
Marius Bote .
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum va proceda justitia? nikolos nikolos daca se judeca un penal in paralel cu civil si intre timp intra noul CP cum se va judeca cazul atunci si cum vor fii aplicate pedepsele?> (vezi toată discuția)
Cod penal nou? schimbari? nikolos nikolos la art 178 si 184 cp la noul cp s-a schimbat ceva? doresc sa aflu deoarece sunt incadrat la aceste articole multumiri (vezi toată discuția)
definitie lege in vigoare peraspera peraspera Ce inseamna in contextul legii 47/1992 art 29 (1) \"lege in vigoare? Cand incepi actiunea cu cativa ani inainte si apoi, in ultimele luni, legea este abrogata ... (vezi toată discuția)