avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dezinformare referitoare la pensie - sistem militar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dezinformare referitoare la pensie - sistem militar

M-am nascut in 26 oct 1951. In 2005 am depus dosarul pentru deschiderea dreptului la pensie anticipata partiala , avand in acel moment 22 ani lucrati in viata civila + 13 ani in MApN. Mi s-a respins pe motiv ca trebuie sa am 27 de ani de contributie CAS, anii lucrati in alt sistem, neluandu-se in considerare (ca vechime in munca) la deschiderea dreptului la pensie. Ca urmare, nici pensia militara nu mi s-a putut atribui, dat fiind ca nu mai lucram in sistemul lor, ca sa ma pensioneze ei. La momentul respectiv, am adresat o scrisoare CNPAS Bucuresti, la care mi s-a raspuns "Pensia in sistemul public, se stabileste numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem", si mi s-a indicat re-depunerea dosarului la data de 26. sept. 2010. :closedtopic:
De buna credinta, am asteptat implinirea datei si am redepus dosarul care de data aceasta mi-a fost aprobat, insa, cu stupoare, am aflat din adresa de inaintare a dosarului meu la MApN pentru calculul pensiei militare ca, "Perioadele lucrate in sisteme neintegrate, s- au luati in calcul la deschiderea dreptului la pensie, asa cum prevede art 194 din lg.19/2000, modificata si completata de Nota comuna interna dintre CNAPS si MApN" :confused: In aceasta situatie, am apelat la un avocat, care insa mi-a spus ca nu am baza legala sa cer calcularea reatroactiva a pensiei, deoarece n-am depus contestatie la vremea respectiva .
Va intreb acum, exista vre-o modalitate de-a demonstra ca mi-a fost pe nedrept respinsa cererea de pensionare in 2005 ? Mai bine spus, o pot demonstra prin scrisorile pastrate, dar exista vre-o sansa sa am castig de cauza, sau ma bat cu morile de vant ? :-/
Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
di.modi, utilizator
Cel mai recent răspuns: di.modi , utilizator 14:01, 29 Noiembrie 2010
Este tarziu, evident, daca n-ati contestat decizia emisa in 2005. Va rog sa-mi spuneti sexul dvs. si unde ati depus dosarul in 2005, pentru obtinerea unei pensii din sistemul civil sau pentru obtinerea unei pensii din sistemul militar?

Daca mai puteti da detalii ar fi foarte bine, eu nu reusesc sa inteleg foarte clar situatia. In raspunsul de la CNPAS s-a facut trimitere si la o prevedere legala?
Sexul feminin, dosarul pentru aprobarea iesirii anticipate la pensie, l-am depus la Casa Judeteana, iar scrisoarea catre Casa Nationala de Pensii am facut -o tocmai in urma respingerii acestuia. Mi s-a raspuns textual: "Potrivit prevederilor art.50 din Lg.19/2000, pensia anticipata partiala, se acorda asiguratilor care au realizat stagiul complet de cotizare in sistemul public, reducerea varstei standard de pensionare fiind de 5 ani. Conform art 194(al.1) din Lg.19/2000, intre sistemul public si sistemul militar de pensii, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate, si de urmas.
Potrivit art 194(al.2) din actul susmentionat, pensia in sistemul public se stabileste numai pentru stagiul de cotizare realizat in acest sistem. Din datele prezentate, rezulta ca nu ati realizat stagiul complet de cotizare in sistemul public si ca urmare NU indepliniti conditiile necesare de inscriere la pensie anticipata partiala".

Directoarea Casei Judetene de Pensii, mi-a motivat, ca deoarece in textul legii nu scrie nimic explicit despre recunoaterea vechimii si in cazul pensiei anticipate, aceasta nu se poate acorda si punct.
Acesta a fost motivul pentru care nu am depus contestatie, la vremea respectiva. Abia acum, cand dupa acordarea pensiei pentru limita de varsta mi s-a trimis dosarul la M.Ap.N, am vazut scris pe nota de insotire ca citez : "perioadele lucrate in sistemul neintegrat, s-au luat in calcul pentru deschiderea dreptului de pensie, asa cum prevede art 194 din Lg.19/2000 modificata si completata, privind sistemul public de pensii si Nota comuna interna dintre CNAPS Bucuresti si M.Ap.N."
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
di.modi, utilizator
Acum am inteles. Nu v-a dezinformat nimeni, doar nu vi s-au explicat suficient prevederile legale.

In 2005 ati solicitat pensie anticipata partiala. In septembrie 2010 indeplineati conditiile in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta.

Si acum haideti sa mai citim inca o data art. 194, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.

Scrie in aceasta prevedere ca se recunosc reciproc stagiile in vederea deschiderii drepturilor la pensie anticipata / anticipata partiala? Nu scrie. Aceste stagii se recunosc reciproc numai in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, pensiei de invaliditate si pensiei de urmas.

Prin urmare, in 2005 casa de pensii nu avea prevedere legala in baza careia sa recunoasca vechimea in serviciu realizata in sistemul militar, intrucat ati solicitat pensie anticipata partiala. In septembrie 2010, insa, cand ati solicitat pensie pentru limita de varsta, stagiul realizat in sistem militar a fost recunoscut.

Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Aveti maaare dreptate ! :slap: Abia acum, am reusit sa intelg (pana si eu) diferenta ! :"> Va multumesc din suflet pentru explicatii ! =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia anticipata danut76 danut76 Buna ziua, doresc un raspuns cat mai exact la urmatoarea problema. Tatal meu este nascut in 31.07.1948.Din 1966 a fost angajat MAPN pe baza de contract de ... (vezi toată discuția)
Casa de pensii imi anuleaza drepturile pe 5 ani din vechime. roshu roshu Prin decizia de pensionare pt. limita de varsta (comunicata mie in nov.2009 si revizuita in apr.2010), mi s-a refuzat luarea in calcul a perioadei august ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mirela_fivi mirela_fivi buna ziua, sunt nascuta in iulie 1957,am 31 de ani de cotizare si am grupa 3 de munca. conform noilor reglementari cand as putea sa ma pensionez? multumesc ... (vezi toată discuția)