avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mutare pe un post inferior
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mutare pe un post inferior

Buna ziua
As fi recunoscatoare daca m-ar putea ajuta cineva in poblema urmatoare:
Sunt angajata la o firma de 10 ani in functie de sef birou export / Economist. Acum un an, cand seful meu direct a plecat de la firma, am observat ca nu mai sunt binevenita nici eu.
Au angajat noi oameni, eu si colega mea am inceput sa predam lucrarile din cadrul departamentului. Mentionez ca am fost informate doar verbal, nu am primit nici un act scris referitor la asta.
Pe tot parcursul anului 2010 am predat munca mea, fara invocarea vreunui motiv din partea conducerii.
Acum, cand noua echipa este deja gata sa lucreze, am fost informata, verbal, ca munca mea va fi predata altor persoane si eu ma duc la biroul magaziei de produse finite, insa nu am primit nici o sarcina noua. Cred ca sperau ca o sa-mi dau demisia. Dupa o saptamana, cat am stat acolo, am primit o decizie, ca administratoarea firmei a depus o reclamatie ca nu am predat lucrarile in mod corespunzator si ca predarea sa prelungeste cu o saptamana.
Cred ca decizia asta inseamna ca au inceput a cercatare disciplinara, pentru ca altfel nu ma pot muta la un post inferior, daca am inteles bine.
Mentionez ca niciodata nu am avut vreo sanctionare sau avertizare, dimpotriva, am fost promovata.
Poate sa ma ajute cineva? Ce pot sa fac acum?
Eu mi-am redactat demisia si urmeaza s-o depun maine, am cerut desfacerea CIM fara termen de preaviz. Nu vreau sa le dau ocazia sa-mi faca dosar disciplinar caci stiu ca inventeaza ei si motive si probe,e o firma mare, cu peste 1000 de angajati. Dar daca nu-mi accepta demisia fara preaviz, ce pot sa fac?
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 21 Noiembrie 2010
kszabo1979, utilizator
Cel mai recent răspuns: kszabo1979 , utilizator 14:02, 2 Decembrie 2010
Nu va depuneti demisia .... ci solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun. In acest caz nu se acorda preaviz.

Cercetarea disciplinara se face dupa o anumita procedura. Art.267 alin.1 C.mun. prevede ca, sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia avertismentlui, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
multumesc pt. ajutor
Eu am scris in felul urmator:
" rog sa-mi aprobe demisia conform Art.79 alin. (7) din legea nr. 53 / 2003 – desfacerea contractului individual de munca cu acordul partilor, fara termen de preaviz"
Imi puteti spune va rog care este diferenta si care sunt avantajele daca cer confom art. 55 lit.b din CM?
Temeiul de drept al incetarii raportului de munca cu acordul partilor il reprezinta art.55 lit.b C.mun. si nu art.79 alin.7 C.mun. In acest caz, este nevoie de acordul angajatorului si nu se acorda preaviz.

Regula în materie de încetare a contractului individual de muncă din iniţiativa salariatului (demisie) este încetarea după expirarea unui termen de preaviz, în condiţiile art. 79 din Codul muncii. Prin excepţie, este posibila si incetarea c.i.m. fara demisie in cazurile prevazute de art.79 alin.7 sau art.79 alin.8 C.mun.
Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.

Fie ca va inceta in baza acordului partilor , fie ca va inceta prin demisie raportul de munca, salariatul nu poate benefica de indemnizatia de somaj.
indemnizatie de somaj oricum nu o sa primesc, pentru ca nu mi s-a desfiintat postul, ci am fost demis din functie, fara vreun motiv. Proces verbal inca nu am primit, dar am fost mutat si munca mea o face altcineva.
Daca cer incetarea CIM, ulterior pot sa mai dau firma angajatoare in judecata?
mersi
Depinde de ce motive invocati in fata instantei ? ... daca va dati demisia sau solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor va trebui sa dovediti ca ati fost constransa la asa ceva de catre angajator.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz armaghedon armaghedon Buna ziua, Imi pot da demisia fara a respecta preavizul de 15 zile prevazut in c.i.m, si daca nu ce se poate intimpla in cazul in care o ... (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)
Lichidare cat mai repede bahadurse01@yahoo.com bahadurse01@yahoo.com Salariatul a vrut sa -si faca incetarea activitatii (in cel mai scurt timp) cu acordul ambelor parti ,dar conducerea nu vrea fara preaviz. Acum lipseste ... (vezi toată discuția)