avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cesiune de (ante)contract sau novatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cesiune de (ante)contract sau novatie?

Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana cu promitentul vanz.).Mentionez ca ap este constructie noua ,promitentul vanz nu a facut inca intabularea pe apartament,pt a incheia c de v-c in forma autentica ;pt ca apoi promitentul -cump dobandind proprietatea sa mi-l vanda mie.Ce modalitate legala exista in faza in care ne aflam sa putem lua apartamentul.Putem incheia la notar o cesiune de contract prin care eu sa iau locul promitentului-cump ,normal notificandu-i in prealabil promit-vanz acest lucru,si ca apoi sa il oblig pe promitentul-vanz sa se prezinte in fata notarului public pt autentificarea acestuia.Mentionez ca promitentul-cump nu este de acord decat daca ii dau pretul integral al apartamentului(nu accepta avans si apoi la inch in f autentica sa ii dam restul,si mi se pare normal ca si el la randul lui a achitat pretul integral la promitentul-vanz.).Am insa o temere referitor la situatia de fata ,daca promitentul-vanz.a garantat cu o ipoteca terenul de sub constructia apartamentelor ,si poate nu ajunge sa stinga ipoteca respectiva ,ce repercusiuni vor exista asupra apartamentelor ; si daca promit-vanz va refuza prezentarea in fata notarului public in vederea autentificarii contractului eu ce cale legala pot adopta impotriva lui?
Astept sfaturi ...........legale.Multumesc
Cel mai recent răspuns: sonia.maria , utilizator 13:48, 23 Noiembrie 2010
atata timp cat primul act realizat intre primul proprietar si persoana de la care dvs doriti sa cumparati... nu puteti incheia un act notarial fie antecontract fie cesiune a (ante)contractului. este cam riscant sa incheiati un asemenea act prin care sa achitati intregul pret. Nu aveti nici un fel de garantie din partea promitentului vanzator.
daca terenul este ipotecat... proprietarul trebuie sa aiba acordul bancii de a instraina apartamentele, pentru ca apartamentele se instraineaza cu tot cu cota parte ce i se revine din terenul de sub bloc. iar dvs sa spunem ca veti cumpara 1 apartament din acel bloc trebuie sa se mentina respectiva ipoteca pana la achitarea creditului. astfel ca dvs. veti avea anumite probleme cu obtinerea de credite in viitor daca veti dori acest lucru.
cu respect,
teodor dobrean
Eu ma gandeam la urmatoarea solutie:sa facem cesiune de contract(prin care eu iau locul promitentului cump,normal cu o notificare in prealabil al promit vanz pt ca acesta sa stie de cine se va obliga pe viitor sa se prezinte in fata notarului public in vedrea autentificarii actului,adica fata de mine),cesiune pe care sa o fac in fata notarului public si prin care sa mentionez ca eu am dat pretul integral promitentului-cumparator.Va intreb aceasta cesiune de contract (sau antecontractul de v-c pt ca inca nu suntem in faza de contract de v-c ,deci nu se transfera dreptul de proprietate ) poate fi notat in cartea funciara,pt ca acesta sa devina opozabil oricarei terte persoane(adica sa nu mai existe riscul unui alt antecontract).Si ma mai intereseaza daca promitentul-vanz nu se tine de cuvant de a se prezenta in fata notarului public in vederea autentificarii contractului de v-c. pot sa il dau in judecata si aceea hot a instantei sa tina loc de act autentic,iar in final sa pot intabula ap.Sfatuiti-ma va rog ,ce sa fac.Insist pe acest subiect pt ca ma intereseaza ap ,fiind la un pret avantajos .Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria Doresc sa cumpar un apartament de la o persoana care inca nu detine proprietatea asupra acelui ap(este promitent cumparator,are incheiat doar un contr de mana ... (vezi toată discuția)
Hot. instantei jud. tine loc de act autentic? sonia.maria sonia.maria Poate instanta sa pronunte o hot. care sa tina loc de act autentic,in cazul in care promitentul-vanz nu se prezinta la notificarea prealabila a ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare-cumparare sonia.maria sonia.maria In cazul in care intr-un antecontract de v-c nu se stipuleaza data exacta la care promitentul-vanzator se obliga sa se prezinte la notar in vederea ... (vezi toată discuția)