avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire vacanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire vacanta

Buna seara!
O SRL are 3 asociati, iar unul dintre ei decedeaza. Mostenitori legali: doi veri primari neinteresati probabil de mostenire deoarece nu au dezbatut succesiunea desi a trecut mai bine de 1 an de la deces. Ce se intampla cu parile sociale ale defunctului? Se considera succesiune vacanta? Ce ar presupune practic interventia statului in cazul in care e vorba intr-adevar de succesiune vacanta si ce obligatii au in acest sens ceilalti doi asociati? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sp2install , utilizator 17:27, 29 Februarie 2008
Art. 202 din Legea nr.31/1990 republicata, cu modificarile si completraile ulterioare, prevede ca
..........
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(3) În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.
(4) În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.

Art.680 din Codul civil dispune ca, in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului.

1. mostenirea devine vacanta in lipsa unor mostenitori. In speta, statul va deveni mostenitor asupra cotei de aprti sociale care a apartinut defunctului
2. cei 2 asociati pot sa ia legatura cu mostenitorii defunctului si sa le explice situatia.
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce te faci insa cand nu cunosti acesti mostenitori sau atunci cand acestia nu sunt interesati sa deschida succesiunea? A trecut un an si jumatate si nu s-a intamplat nimic! Nu sunt decazuti din drepturi dupa 6 luni? Cei doi asociati trebuie sa astepte la infinit ?
Vedeti ce scrie in statut, ar trebui sa fi trecut dispozitii speciale, gen: daca intr-un termen de... etc.
Daca nu aveti, nasol, trebuie sa urmati o procedura greoaie: declararea vacantei mostenirii. :D
Mergeti la notar pentru asta.
Totusi, exista vreo obligatie pentru ceilalti 2 asociati sa declanseze procedura de mostenire vacanta ,avand in vedere faptul ca nu au interes sa mai continue activitatea acestei firme,dimpotiva doresc sa o inchida?!
Sunt pasibili de eventuale consecinte negative(amenzi, etc) daca nu fac nici un demers de declarare a mostenirii vacante? Statul ce interes ar avea sa intre ca asociat intr-o SRLcu capital social minim sau mai biine zis cu ce ar fi prejudiciat STATUL ca nu intra in proprietatea sumei infime de 40 lei cat valoreaza partile sociale ale defunctului asociat? E absurd! Numai taxele notariale cat or fi costand!:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fam.panait fam.panait salut ! , am si eu o intrebare. in blocul in care stau avem un apartament al carui proprietar a murit iar urmasi nu sunt in tara si are foarte multe datorii, ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă, după decesul unei persoane, nimeni nu deschide succesiunea? dan_2018 dan_2018 O persoana a decedat si a avut in posesie un apartament. Nimeni nu deschide succesiunea. Ce se intimpla cu apartamentul daca nimeni nu spune nimic, nici cei ... (vezi toată discuția)