avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... garantii fata de patrimoniul debitorului aflat in ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

garantii fata de patrimoniul debitorului aflat in insolventa; atributii ale administratorului judiciar;

Buna ziua,

@ conform prev. art. 3 (pct. 13) din Legea 85/2006,"creditorii chirografari sunt creditorii care nu au costituite garantii fata de patromoniul debitorului...."

Pornind de la aceasta prevedere am mai multe intrebari.

In speta, fiind in cauza o societate (S.A. )- care are in derulare un contract de furnizare/livrare (succesiv) produse cu o societate fata de care s-a deschis procedura de insolventa.
Soc. in cauza fiind beneficiara unei scrisori de garantie bancara de buna executie, emisa de o banca de rangul I, ordonator fiind firma in insolventa.

1) Pot asimila aceasta scrisoare cu garantia cu garantia fata de patrimoniul debitorului - invocata in prev. art. 3 (pct 13) din Legea 85/2006, astfel incat sa nu fiu considerat creditor chirografar?

2) La acest moment firma in insolventa nu are nicio creanta fata de furnizor, dar avand in vedere obligativitatea impusa de lege, respectiv de a mentine contractul in derulare si faptul ca am aceasta scrisoare costituita pt contract -daca in aceasta perioada vor aparea creante nascute dupa data deschiderii procedurii, pot cere – fara nicio ingradire din partea adm. judiciar, executarea scrisorii pt aceste creante.

Un alt aspect imi este neclar, respectiv din prev. art 20, alin 1, lit. f , reiese ca una dintre atributiile adm. jud. este “ conducerea integrala, respectiv in parte, a activitatii debitorului..”

1)Sa inteleg ca de la momenutl cand jud. sindic desemneaza prin sentinta de deschidere a procedurii adm. jud., acesta gestioneaza orice aspect legat de activitatea firmei in insoventa?
Mai exact - adm. jud. este interfata pentru tot ce tine de averea debitorului, cu mar fi cesiunea contractelor in derulare?

2)Poate un director al unei firme in insolventa sa-mi solicite sa cesionez creantele ce se vor naste (plata facturilor) ca urmarea mentinerii in derulare unui contract , in care el este prestator de servicii sau avand in vedere art. mai sus invocat acest lucru poate sa- faca doar adm. jud.?


Va multumesc anticipat pentru sprijinul acordat.

O zi buna.

Cel mai recent răspuns: aura calin , utilizator 17:21, 28 Noiembrie 2010
În condiţiile în care a fost deschisă procedura, cu această dată încetează toate drepturuile organelor de conducere. Întreaga activitate este preluată de către lichidatorul judiciar care răspunde în faţa creditorilor de măsurile pe care le ia, astfel încât toate operaţiunile pe care le intreprinde să ducă la eficientizarea patrimoniului în vederea obţinerii celui mai bun preţ
2) La acest moment firma in insolventa nu are nicio creanta fata de furnizor

ca urmare la acest moment nu sunteti creditor !?
dar avand in vedere obligativitatea impusa de lege, respectiv de a mentine contractul in derulare si faptul ca am aceasta scrisoare costituita pt contract -daca in aceasta perioada vor aparea creante nascute dupa data deschiderii procedurii, pot cere – fara nicio ingradire din partea adm. judiciar, executarea scrisorii pt aceste creante.

Trebuie sa notificati adm judiciar in acest sens Daca acesta considera ca se impune derularea contractului atunci nu aveti nici o teama in incasarea facturilor viitoare.
Un alt aspect imi este neclar, respectiv din prev. art 20, alin 1, lit. f , reiese ca una dintre atributiile adm. jud. este “ conducerea integrala, respectiv in parte, a activitatii debitorului..”

Depinde ce procedura s-a deschis generala sau simplificata si ce a dispus prin sentinta judecatorul !
- daca sa ridicat dreptul de administrare al adm statutari - adm judiciar conduce integral
- daca nu sa ridicat dreptul de administrare al adm statutari - adm judiciar supravegheaza activitatea debitorului

Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
Adrian Stoica, Practician in insolventa
Multumesc pentru sprijinul acordat!
O seara placuta.
AC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea insolventei dorunicolae dorunicolae Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoare problema:daca in relatia cu unul din clientii mei care a intrat in insolventa,am o creanta mai mare decat garantia ... (vezi toată discuția)
Sgb si procedura insolventei manea 2 manea 2 m-am inscris la masa credala a debitorului X cu o creanta provenita dintr-un contract garantat cu scrisoare de garantie bancara. Pot acum sa execut SGB si ... (vezi toată discuția)
Contractele in derulare se considera mentinute la data deschiderii procedurii; aura calin aura calin Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs. - in urmatoarele probleme: 1) noile reglementari in domeniul insolventei( modif. ... (vezi toată discuția)