avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contract comodat pentru sediu asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contract comodat pentru sediu asociatie

Buna ziua,

Sunt unul dintre membri fondatori al unei asociatii. Bunicul meu este proprietar al unei case, si este de acord sa ne ofere spatiul pentru sediu. Eu am domiciul la alta adresa. Intrebarile sunt:

1. In acesta situatie este suficient un contract de comodat?
2. Daca da, cine este comodatarul? Daca ma trec pe mine, statutul de membru fondator imi da automat voie sa ofer spatiul sper utilizare ca sediu (in conditiile in care destinatia spatiului este mentionata si in contract) ? Sau e mai bine sa fie trecut presenditele sau eventual asociatia fara personalitate juridica in baza actului de constituire?
3. Din moment ce adresa sediului este trecuta in statut, daca se schimba sediul, trebuie aduse modificari si la statut?

In alta ordine de idei, cautam deasemenea un avocat care sa ateste actul de constituire si statutul. Daca puteti sa ne indicati unde am putea gasi pe cineva care ar fi dispus sa fac acestea probono sau pentru o suma modica, am aprecia mult.

Va multumesc in avans pentru raspunsuri,

Smaranda
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 21:16, 26 Noiembrie 2010
1.Da, este de ajuns contract de comodat.
2.Contracutul de comodat se incheie intre comodant-proprietarul imobilului si comodatar-utilizatorul, in cazul dv.Asociatia.
3.Va trebui sa se intocmeasca: un contract de comodat, o hotarare a Consiliului Director a Asociatiei cu privire la schimbarea sediului, la care sa semneze toti membrii Consiliului, in 3 exemplare originale+1 copie, atestat de un avocat sau autentificat la notar. Pentru asta trebuie sa studiati in actul constitutiv./statutul asoc.sa verificati in ce conditii se poate schimba sediul.

Taxa de timbru este de 19 lei. Pro bono nu este posibil intrucat atat avocati/notarii va pot da atestare/autentificare doar oficial, insemnand intocmirea unui contract , chitanta, factura. De regula, un avocat se si ocupa de inregistarea acestei modificari a Asociatiei in instanta.
Din ce oras sunteti?
Stimata Melodyrose.
Cred ca sunteti foarte drag cu cerere de avocati. Aveti multime. Eu am niste prieteni care a facut toate demersurile cu fundatia si asociatia. Dar nu pot sa fac public cine l-a facut. Puteti si va duceti si la un notar.

Daca totusi este vorba de bani, puteti sa cer si ca avocat respectiv sa fie si in fundatia. Si sa va indrume de acum incolo, si sunt avocati foarte incantati sa-o fac pentru fundatiile sau asociatiile cu niste scop fara bani.
Puteti sa ne indicati scopul?.
Intrebarile care o faci sunt foarte inteligente. Si raspunsuri ar trebuie sa fie la fel. Adica astept pe altcineva car o faca, eu doar iti dau opinia mea cu drag dar putine capacitatea.
Legea o gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/art...

Niste lucrurile cu sediul: daca este o casa, nu aveti nevoie de acordul asociatia de propietari. Dar tot un contract cu asociatia in infiintare ar trebuie sa-o faci.

Adica tatal tau e bine s-o faca direct la asociatia in constituire, si cu asta basta. Nu iti da voie sa o faci tu ca presedinte si cu contract de comodat de la tata, prin actul constitutiv, mai ales daca fiind un comodat nu aveti voie sa faci tu cesiunea doar ca tatal tau o prevedea asa.
Daca isi schimb sediul trebuie sa se modifice statutul pentru ca este un element constitutiv si o faci asa cum tia zis Cristina, si sa il inregistrez aici: [ link extern ]

Va doresc succes!.
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat
Va multumesc pentru raspunsurile prompte!

Dna. Serghie,

Asociatia este din Bucuresti si va avea ca beneficiari principali copiii cu nevoi speciale si parintii acestora.

Mai am nevoie de o comfirmare:

Asociatia poate fi comodatar chiar daca NU are pers. juridica, doar in baza actului de constituire?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
melodyrose27, utilizator
sigur,asociatia este parte reprezentata de presedinte
Actele, contractele, documentele, savarsirea capitalul, etc, facute in proces de fundatia sunt confirmate odata ca se inregistreaza, intre tim sunt responsabilitatea a cei care le face, dar o data ca este inregistrata incepe validitatea juridica cu persoana juridica respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cateva intrebari in vederea infiintarii unui ong elenys elenys Buna ziua! Va deranjez si eu cu cateva intrebari: 1. In vederea infiintarii unui ONG- se cere dovada sediului social. Sediul social o sa fie intr un ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie non-profit moonprincess moonprincess buna ziua! as dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu referire la conditiile de infiintare a unui non-profit. ma intereseaza in primul rand numarul minim de ... (vezi toată discuția)
Onorariu infiintare asociatie non-profit matei23s matei23s Vreau sa infiintez o asociatie non-profit si m-ar interesa care sunt onorariile cerute de avocati sau de persoana la care apelezi pentru consultanta si pentru ... (vezi toată discuția)