avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se poate actiona legal pentru desfundarea tevii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se poate actiona legal pentru desfundarea tevii pluviale care este zidita de catre un proprietar?

Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea problema: mai multi locatari ai unei scari se plang ca au infiltratii de apa in apt. S-au efectuat verificari impreuna cu instalatorul si s-a constatat ca teava pluviala este infundata. Cand s-a incercat desfundarea acesteia, surpriza! teava era zidita de catre un proprietar care a spus ca nu este vina lui deoarece asa a cumparat apt. Intrebarea este: cine trebuie sa raspunda in mod legal de teava zidita, vechiul sau noul proprietar, care este baza legala si cum trebuie actioonat de catre comitet in asemenea situaitie?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:32, 2 Decembrie 2010
Teava pluviala reprezinta parte comuna ,a carei intretinere/reparatie reprezinta responsabilitatea asociatiei
In conditiile in care nu se cunoaste cand si de catre cine s-a executat pretinsa infundare,primordial obligatia comitetului este sa desfasoare demersuri in directia readucerii instalatiei in forma de functionare optima
Art 15 din HG nr 1588/2007 precizeaza concret termenul de 5 zile preaviz ,sau in caz de urgenta chiar fara preaviz,pentru acceptarea accesului in spatiul de unde se poate repara/inlocui element din proprietatea comuna
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
ynocentta, utilizator
Iar daca proprietarul nu-ti deschide poti sperge usa? :)) nu este chiar un caz fortuit, dar totusi....
Nu,nu poti sparge usa,pentru ca in acea postura ,cel care se face vinovat,raspunde in fata legii
Presedintele asociatiei de proprietari in calitate de reprezentant legal al acesteia are obligatia sa desfasoare toate demersurile inclusiv la autoritati=politie,in vederea restabilirii conditiilor optime de functionare instalatii/parti comune
@marlena27

Cazul nu este fortuit (intamplator, ocazional, incidental, accidental), ci este de-a dreptul provocat si trebuie rezolvat degraba si fortat deoarece azi o infiltratie, maine alta infiltratie....se ajunge la degradarea apartamentelor.

Nu mai conteaza cine a astupat cu ignoranta si cu ciment acea teava, ci coloana pluviala trebuie sa fie reabilitata, aceasta fiind proprietate comuna si conform legii 230/2007 proprietarul isi poate amenaja proprietatea individuala fara a strica proprietatea comuna.
Asociatia il poate soma pe proprietarul apartamentului cu pricina ca, in baza art.17 din Legea 230/2007, intr-un timp rezonabil de.....X zile sa reamenajeze coloana pluviala, in caz contrar il poate chema in judecata pentru prejudicii aduse proprietatii comune si implicit proprietatii individuale a celorlalti proprietari.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Noiembrie 2010
elga50, moderator
Noul proprietar a cumparat apartamentul cu vicii ascunse. Pentru ca "involuntar" a devenit responsabil de situatia actuala, este tinut a repara prejudiciul, avand actiune in regres impotriva fostului proprietar.Pentru a se permite accesul in apartament, este nevoie de autorizatie intrare in incaperi, emisa de instanta de judecata.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine poate face sesizarea catre radet in cadrul unei as.de proprietari? mary_catalina mary_catalina Buna dimineata, Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu o problema. Din luna decembrie am inceput sa platim caldura la pausat, deoarece am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Costuri reparatie si desfundare coloana pluviala ...cine suporta ? citaro citaro Buna ziua, ma numesc Sandu și locuiesc într-un bloc cu patru etaje și sase scări...de curând la scara noastră a fost reparata terasa...costurile ... (vezi toată discuția)