avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare computere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare computere

Am cumparat subansamble second-hand pentru calculatoare, din care IT-ul o sa faca 2 computere. Cum sa fac, sa inregistrez piesele in ct de materiale, le scot pe bon de consum si apoi fac PV de asamblare pe baza caruia inregistrez cele 2 calculatoare ca obiecte de inventar?

E corect asa? Sau cum ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 12:46, 2 Decembrie 2010
Depinde ce destinatie au cele doua calculatoare. Daca le folositi ca obiecte de inventar, da. Logica Dvs este buna.
Multumesc, licentele windows le includ in pretul computerului? Stiu ca licentele sunt in general imobiliz necorporale, dar IT-ul imi spune ca acestea nu pot fi folosite la alte computere, in acest caz nu fac parte din costul de achizitie?
Daca achizitionati pe componente calculatorul, iar valoarea insumata a acestora depaseste 1800 lei atunci este justificat sa inregistrati obtinerea unui mijloc fix in regie proprie. Dar daca valoarea insumata a componentelor este sub 1800 lei, nu are rost sa faceti acest lucru deoarece obiectul de inventar rezultat se trece pe cheltuiala la valoarea integrala.
Depinde de politica firmei : se incadreaza obligatoriu in categoria imobilizarilor corporale bunurile cu o vaoare de achizitie mai mare de 1800 lei. Dar reciproca nu este valabila ! Deci puteti incadra la mijloace fixe si bunuri corporale cu o valoare mai mica de 1800 lei.
Softul face parte din categoria imobilizarilor necorporale. Chiar daca este legat de un calculator anume (sub aspectul conditiilor de licentiere) - abordarea contabila este diferita de cea data de cei de la compartimentul IT ( care nici nu trebuie luati in considerare pentru ceea ce nu tine de specializarea lor ). Imobilizarile necorporale se amortizeaza numai liniar, pe cand la amortizarile corporale pot fi folosite si celelalte metode de amortizare. Pe de alta parte , softul nu poate fi niciodata incadrat la obiecte de inventar. Desigur, daca factura a fost emisa pentru o valoare globala, fara a se specifica valoarea licentei, atunci nici nu se pune problema evidentierii soft-ului. Dar daca achizitia evidentiaza componente atunci evident ca si soft-ul este mentionat distinct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare program informatic modimpex modimpex buna ziua! am achizitionat un program pentru contabilitate in 09 2010, in valoare de 440 lei. in luna urmatoare am amortizat accelerat 681=280 440. in ... (vezi toată discuția)
Imobilizari necorporale mari.a mari.a Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Am inregistrat licentele pentru windows - imobilizari necorporale - pe ct. 205, programele de ... (vezi toată discuția)
Mijloc fix sau obiect de inventar ramonica_bubu ramonica_bubu Buna seara! Am si eu o intrebare. In septembrie 2009 am achzitionat un laptop in valoare de 1600. L-am inregistrat pe 303, deoarece are valoare mai mica de ... (vezi toată discuția)