avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rol de pamant-explicatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rol de pamant-explicatie

Va rog daca ma puteti ajuta cu o explicatie la ,,rol de pamant,,! Adica o persoana are ,,rol de pamant,, atunci cand am fost sa ma interesez la impozit. Si m.ar mai interesa cine il elibereaza si daca are acceasi egalitate ca si certificatul de proprietate? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:43, 7 Decembrie 2010
Buna ziua !
La primarii (UAT) exista evidente/ roluri fiscale si agricole . Rolurile se deschid printr-o cerere efectuata de proprietarul bunurilor , insotita de acte doveditoare . In aceste conditii nu se spune in niciun caz ca exista echivalenta ( ca putere probanta) intre existenta unui act de proprietate si existenta unui rol deschis, insa e adevarat ca este important a se sti si contextul in care se folosesc .
bunica mea(decedata) are certificat de proprietate pe o suprafata de pamant de 750 mp, dintre care 400 mp i.a dat fiului ei pe care si.a construit o casa, insa nu s.a facut un certificat de proprietate pe acea suprafata. Fiul ei sustine ca are ,,rol,, si as dori sa stiu daca, avand acest rol este proprietar al respectivului pamant. Ma intereseaza pentru dezbaterea succesorala si nu stim pe ce suprafata se va dezbate mostenirea.Multumesc
Proprietate se dobandeste prin acte translative de proprietate ex: contract de vanzare-cumparare, contract cu clauza de intretinere, sau in urma dezbaterii succeorale se constata prin Certfificat de mostenitor cine sunt mostenitorii, cotele lor si bunurile ce fac parte din masa succesorala, donatii, etc.
"Rolul" nici nu reprezinta si nuci nu echivaleaza cu un act de proprietate, ci pur si simplu dovada inregistrarii acelui teren pentru plata impozitului.

Dar data fiind situatia aceasta va sfatuiesc sa consultati un avocat din zona dumnaevoastra, pentru a primi indrumarile si asistenta calificata, avand in vedere ca unchiul dvs nu are tocmai intentii bune.

Av. Zodila Elena
www.onlinelawyer.ro
Depinde ce fel de rol are unchiul dvs: rolul agricol se deschide, conform legii, doar prin declaratia celui care utilizeaza terenul (nu este neaparat nevoie sa fie si proprietar, se mentioneaza in registrul agricol calitatea), insa rolurile fiscale se deschid, de obicei, in baza unui act de proprietate (data fiind obligatia legala, atat in timpul comunismului cat si dupa 1990, care revine proprietarului, de a plati impozit pe teren).
Mergeti la biroul de impozite si taxe din localitate si interesati-va ce si cum (tot acolo trebuie sa figureze si un eventual act de proprietate dobandit de unchiul dvs. de la bunica, poate fara stiinta dvs.) Daca nu exista un asemenea act, dezbateti succesiunea pe intreaga suprafata de teren.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol agricol pentru teren indiviziun? mariapopescu mariapopescu Terenul in indiviziune este trecut doar in rolul unuia dintr cei doi comostenitori,mentionati pe titlul de proprietate.Asa este procedura sau trebuie sa fie ... (vezi toată discuția)
Transfer proprietate operat de primarie in rol marianpopaconsult marianpopaconsult Doresc sa ma adresez instantei de judecata pentru urmatoarea situatie pe care voi incerca sa o detaliez cat mai exact. Bunicul meu, care a decedat in anul ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea calitatii de proprietar DICUTUDOR DICUTUDOR MAMA A PRIMIT DE LA MAMA SA UN TEREN IN SUPRAFATA DE 625 MP IN JURUL ANILOR 1950 - 1955 , TEREN CARE FACEA PARTE DINTRUN TEREN DE 5000 MP , PE CARE ... (vezi toată discuția)