Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pãrinți divorțați - rejudecatã ?

Bună ziua,

Am și eu două mari întrebări. Părinții mei sunt despărțiți din '96. Tata a avut câteva relații să le zic așa și a apelat la lucruri murdare. El a avut și încă deține un studio de înregistrări. Până în clasa a 7-a, nu ne-a plătit nicio pensie alimentară - nici măcar cei 75 de mii lei (iar bursa socială era de 150 de mii?) pe care trebuia să ni acorde pe vremea aceea.
Cum încep acțiunea în instanță?
Există cumva o lege conform căreia cei care sunt persoane juridice în astfel de cazuri trebuie să acorde o pensie alimentară în x% din venituri sau ceva de genul acesta? Precizez de asemenea că suntem 3 frați (eu și 2 surori). Cea mare prin acord s-a dus la tata ca să poată termina liceul.

Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: tiberiumihai , utilizator 01:02, 15 Decembrie 2010
Este imposibil ca prin sentinta de divort din 1996 sa nu se fi dispus si obligarea tatlui la pensie.Vedti acea hotarire si daca nu s-a achitat de obligatii il puteti actiona in judecata pentru ultimi trei ani sau sa faceti plingere penala.Mai puteti solicita in instanta si majorarea cuantumului pensiei
nu se poate recalcula pensia retroactiv. cel mult, puteti recupera pensia restanta pe ultimii 3 ani.
daca aveti sub 26 de ani si sunteti student, va puteti actiona in judecata tatal pt marirea pensiei alimentare
Vă mulțumesc mult pentru răspunsuri, însă dacă el a falsificat acele acte în '96, nu are rost să îl dau în judecată pentru 270 lei. Nu mă ajută cu nimic. Este posibil să îl oblig măcar să îmi plătească studiile de masterat?
il puteti obliga sa va plateasca pensie (banii ii folositi dvs dupa nevoi) daca aveti sub 26 de ani si nu lucrati cu carte de munca
Vă mulțumesc mult.

O zi bună în continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita MarinAdrianaIonela94 MarinAdrianaIonela94 Buna seara, Am 22 de ani si parintii mei sunt despartiti de cand eu aveam cateva luni. Eu sunt trecuta pe numele tatalui mei,el si mama fiind necasatoriti, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VoicaPa VoicaPa Parintii mei s au despartit in '96. In sent. de divort scrie ca tatal meu este obligat la plata pensiei alimentare, insa nu mi a dat nici un ban. Ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Cererea paternitatii de catre copil dupa varsta de 20 ani lisasimpson lisasimpson buna ziua, am varsta de 24 ani si am fost crescuta doar de mama , tatal nu m-a recunoscut, chiar daca il cunosc.am urmatoarele intrebari: 1. cum il pot ... (vezi toată discuția)