avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Reziliere contract internet dupa legea 161/2010
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Reziliere contract internet dupa legea 161/2010

Am fost client al unei firme ”A” ce oferea servicii de internet (am platit taxa de instalare 100 RON si abonamentul lunar, iar rezilierea s-a incheiat in conditii excelente.) Deci nu mai sunt client al firmei de multa vreme.

Am ramas insa cu cablul de internet (doar l-am platit la instalare).
Recent, o alta firma ”B” a cumparat firma ”A” si a venit sa prezinte clientilor noile contracte.

As fi si eu tentat sa devin client la firmei B, insa contractul pe care l-am primit spre studiere, ma cam deruteaza, si anume:

Pe langa cele 35 de articole din contract, pe Anexa 1 sunt prezentate:
- cele doua tipuri de abonamente
- taxa de instalare 300 RON
- promotia:
-------taxa instalare gratuita 300 RON
------ 50% mai multa viteza in cazul contractului semnat pe 2 ani
- durata contractului (1 sau 2 ani)

Clientii care au semnat pe 1 an, au fost bifati tot cu instalare gratuita. La fel si cei care au semnat pe 2 ani, acestia din urma primind si 50% viteza aferenta abonamentului ales. Mentionez ca toti clientii aveau deja cablul de internet platit prin taxa de instalare a firmei A.

Daca eu as deveni abonatul lor, si as dori sa renunt din cauza ca nu sunt multumit de promptitudinea interventiilor, sau ca internetul pica des, sau indiferent de motiv, legea 161/2010 m-ar ajuta sa reziliez contractul cu firma B FARA sa o despagubesc?

Prezint mai jos articolul din contractul firmei referitor la termenii de incetare:
Articolul 28 ”Incetarea contractului”:
(a) prin acordul scris al partilor
(b) prin reziliere, cu un preaviz de 30 de zile inainte de data incetarii contractului invocate de una din parti in cazul in care cealalta parte nu isi indeplineste in mod culpabil obligatiile contractuale. Rezilierea nu va avea niciun fel de efect asupra obligatiilor scadente dintre parti.
(c) prin reziliere unilateral din partea Furnizorului daca Abonatul prejudiciaza securitatea retelei ...
(d) prin denuntare unilateral din partea Abonatului cu un preaviz de 30 de zile inainte de data incetarii contractului, iar in cazul in care Abonatul denunta contractul inainte de perioada minima contractuala, se obliga sa plateasca Furnizorului despagubiri echivalente cu promotiile si beneficiile primite la semnarea contractului.
(e) prin neplata serviciilor, mai precis in cazul in care Abonatul nu achita serviciile prestate de Furnizor in 30 de zile de la ultima scadenta, Furnizorul considera contractul denuntat unilateral din partea Abonatului si obliga Abonatul la plate serviciilor furnizate, precum si la plata unor despagubiri echivalente cu promotiile si beneficiile primite la semnarea contractului, daca acesta nu este scadent.
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 13:52, 12 Decembrie 2010
Art. I
Articolul 84 din L 296/2004, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 224 din 24 martie 2008, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 84
Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrans de nici o clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.
Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale."

Art. II
In anexa la legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea i, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care:
- comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);
- comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;
- comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale;".

Aceasta nu confera drepturi suplimentare la reziliere. Se mentioneaza ca dreptul la reziliere nu poate fi anulat sau ingradit.

Iar clauzele de reziliere enumerate de d-voastra nu reprezinta nici ingradire nici anulare a dreptului de reziliere.

Nu legea va confera dreptul de a rezilia in cazul mentionat de d-voastra, ci chiar o clauza contractuala.
Conform punctului (b) d-voastra aveti dreptul sa reziliati contractul daca cealalta parte nu isi indeplineste obligatiile din contract. Caderea repetata a sistemului reprezinta o neindeplinire a contractului, atat doar ca trebuie sa fie imputabila comerciantului.
In termen de 30 zile contractul va inceta, pana la incetare insa aveti obligatia de plata pentru servicii cu conditia ca acestea sa va fie si livrate.
Este comerciantul in imposibilitate de a furniza serviciul si in aceasta perioada a preavizului, nici d-voastra nu aveti obligatia de a mai plati (nu livrezi nu am pentru ce plati) .
Nici alte taxe nu sunteti obligat sa mai platiti, atat timp cat rezilierea unilaterala s-a facut din culpa (din vina) comerciantului.
Din pacate, d-voastra va revine sarcina sa probati/sa demonstrati ca serviciile nu au fost indeplinite conform contractului.

Iar punctele (d) si (e) reprezinta chiar o usurare a rezilierii cu incetarea inainte de termen, intru-cat comerciantul nu are obligatia de a accepta o reziliere.
La punctul (a) s-a precizat clar necesitatea acordului partilor.
Daca acesta accepta sau daca consumatorul incalca conditiile contractuale de a plati, atunci drepturile partilor la o justa despagubire nu vor fi afectate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze abuzive in contract abonament telefonie ContSters159316 ContSters159316 [b] stimati colegi, am urmatoarea situatie :\ persoana juridica are contract abonament cu firma de telefonie pentru un nr de 100 numere si dorim ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract panaitdavid_catalin panaitdavid_catalin un contract de internet, in perioada contractuala,se poate reziliala solicitarea clientului fara taxe de reziliere, sau alte taxe asemanatoare, solicitate de ... (vezi toată discuția)
Rezilierea fara taxe a abonamentelor la internet pirlog_mihai pirlog_mihai Am un contract cu firma RDS-RCS incheiat pe data de 28/09/2012 pe o perioada de 18 luni,in primele 6 luni beneficiind de o reducere de 50% din pretul normal al ... (vezi toată discuția)