avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sunt legale site-urile de torrente?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sunt legale site-urile de torrente?

Sunt legale site-urile de torrente din moment ce sunt doar niste intermediare? Nu au postate efectiv materiale? Sunt aspecte legate de dreptul de autor, dar sunt ele reglementate in vreun fel?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: vio_x2 , utilizator 00:59, 27 Decembrie 2010
Nu sunt legale.
Sunt legale doar daca nu gazduiesc materiale protejate, ceea ce include torentii cu legaturi catre fisierul piratat. Bineinteles, exista site-uri cu torrente legale (documente vechi, filme cu copyright expirat etc)
cip200 a scris:

Nu sunt legale.

sunt legale deocamdata fiindca nu gazduiesc nimic. au doar link-uri catre alte servere, si o atentionare cum, ca: trebuie sa stergi ce ai downloadat dupa 24 de ore si ca tot ce faci faci pe barba ta si esti direct responsabil. daca nu esti de acord inchizi fereastra fara sa dai click pe nimic.poate legea e neclara.
Atat timp cat gazduiesc fisiere cu linkuri exacte catre materiale piratate, cad sub incidenta Legii nr 8/1996 privind dreptul de autor, chiar daca nu sunt gazduite acolo.

Art. 143

(2) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda fapta persoanei care, fara a avea consimtamantul titularilor de drepturi si stiind sau trebuind sa stie ca astfel permite, faciliteaza, provoaca sau ascunde o incalcare a unui drept prevazut in prezenta lege:
.....
b) distribuie, importa in scopul distribuirii, radiodifuzeaza ori comunica public sau pune la dispozitie publicului, astfel incat sa poata fi accesate, in orice loc si in orice moment, alese in mod individual, fara drept, prin intermediul tehnicii digitale, opere sau alte produse protejate, pentru care informatiile existente sub forma electronica, privind regimul drepturilor de autor sau al drepturilor conexe, au fost inlaturate ori modificate fara autorizatie.
Asta presupune ca administratorii site-urilor respective cunosc (pentru fiecare caz in parte) existenta drepturilor de autor (si incalcarea lor) si continua sa publice link-urile.
Nu cred ca se poate considera facilitare la incalcarea drepturilor de autor doar prezenta unor link-uri pe un site.

Incercati sa va imaginati ca o persoana neidentificata ar lipi pe geamul intrarii in bloc o lista de link-uri catre documente protejate de copyright. In cazul acesta probabil in mod automat asociatia de locatari ar fi amendata pentru facilitarea incalcarii drepturilor de autor, nu?

Cred ca ar trebui demonstrata si intentia de a facilita (de ex. daca administratorii site-ului refuza sa stearga link-urile catre continutul piratat) inainte de a putea spune ca site-ul face ceva ilegal. Ar fi cam grea munca pentru administratorii site-urilor daca ar trebui sa verifice din proprie initiativa orice continut postat si probabil nu ar mai putea exista forumuri publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor Borsec Borsec Buna ziua, puteti sa-mi spuneti daca pun pe situl meu cateva linkuri catre niste torente incalc drepturile de autor sau alte legi? Am un site in care promovez ... (vezi toată discuția)
Cat de legali sunt torrents lawcomp lawcomp Buna ziua, dupa arestarile de ieri din Bucuresti cu privire la torentii am zis sa caut vreo noua lege care s-ar fi dat in Romania. Pe langa discutiile ... (vezi toată discuția)
Descarcare filme de pe site-uri de tip rapidshare, fileserve, etc. MirelaVV MirelaVV Buna seara, Imi cer scuze daca va deranjez, dar as avea si eu nevoie de un raspuns cat mai avizat in legatura cu legalitatea descarcarii de filme( carti, ... (vezi toată discuția)