avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor sau autoaparare?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor sau autoaparare?

Buna ziua.Am o problema cu fratele meu care intr`o seara s-a dus intr`un bar si un barbat a sarit la el cu cutitul.In urma altercatiei,fratele meu nu a fost lovit grav dar barbatul care a sarit cu cutitul la el ,a murit la spital la circa 1 ora!Acum fratele meu este arestat pentru 29 de zile ,dupa care urmeaza a fi condamnat.Intre cati si cati ani se incadreaza pedeapsa??? va rog frumos raspundeti`mi.


Ps... fratele meu a fost la politie si a marturisit totul acolo unde a aflat ca a si decedat barbatul cu care a sarit la bataie.:(
Cel mai recent răspuns: Mascul , utilizator 20:17, 6 Aprilie 2018
pt a formula o opinie concreta, ar trebui analizat daca fratele dvs a lovit si cu ce a lovit, sau s-a aparat si in urma apararii in vederea inlaturarii atacului i-a provocat leziunile fatale atacatorului, sau dupa ce atacul deja se consumase, fratele dvs a rispostat si in urma ripostei s-au ajuns la acele leziuni.
problema e destul de complexa, trebuie analizat atat detaliile ataculul cat si a apararii. pe de alta parte trebuie avut in vedere si faptul daca intre cei doi a existat sau nu vreun conflict mai vechi, respectiv ce anume a determinat atacul victimei ulterioare.
toate aceste chestiuni, trebuie avute in vedere la incadrarea juridica a faptei (care poate fi omor calificat sau lovituri cauzatoare de moarte, iar in cazul ultimei variante existand posibilitatea obtinerii unei pedepse cu suspendarea executarii) la fel cum trebuie avute in vedere cele de mai sus, si la individualizarea pedepsei. desigur, din ceea ce ati descris mai sus, exista posibilitatea retinerii si a legitimei aparari, insa trebuie analizat foarte detaliat.
Pedepasa prevazuta de este este de la 10 la 20 de ani.
In functie de circumstantele concrete ale cauzei se poate ajunge si la o pedeapsa cu suspendare dar va fi foarte greu.Pana in prezent nu am auzit de aplicarea unei pedepse cu suspendare in astfel de cazuri, dar daca s-ar schimba incadrarea juridica a faptei ar exista sanse cel putin teoretice.
Avand in vedere faptul ca s-a prezentat singur la politie si s-a autodenuntat daca am inteles eu bine pedeapsa se poate sa fie sub 10 ani.

Pentru a se stabili daca a fost vorba de legitima aparare trebuie analizat in concret probatoriul aflat la dosarul cauzei.
Daca a fost arestat preventiv probele nu par sa indice ca ar fi vorba de legitima aparare dar exista si posibilitatea de a se apara.
Depinde foarte mult ce a declarat el si ceea ce au declarat martotii.

avocat Claudiu Lascoschi
Fratele meu sa dus la bar unde sa intalnit cu el iar el a sarit cu cutitul la capul lui in momentul acela el sa aparat cu un scaun si la lovit in cap.dupa aceea el sa dus la politie si a anuntat cele intamplate.acolo a aflat si de decesul celui care la agresat verbal si apoi fizic.l`au retinut pt 29 de zile dupa aceea nu stiu ce se va intampla.Eu nu cred ca atunci cand iti sare cineva cu cutitul la cap il lasi sa te omoare..sau da??ciudate legi ...daca nu murea ala ,murea fratele meu??ala si asa avea un dosar cu prostitutie,trafic de droguri,inchisoare pentru nu stiu ce... iar fratele meu nu are nici macar o amenda
Din ce ziceti pare sa fie legitima aparare dar depinde ce probatoriu exista la dosarul cauzei.
Incercati sa ii angajati avocat de urgenta deoarece daca sta prea mult arestat cresc sansele sa fie condamnat.
Presupun ca mai exista si recursul si inca nu s-a judecat.
daca e asa cum spuneti dvs, sunt sanse pt a se retine legitima aparare, sau depasirea limitei legitimei aparari art 44 - 3 cod penal. trebuie analizat insa, tot probatoriul si raporturile existente intre cei 2 pana in momentul atacului, respectiv ce anume l-a determinat pe victima sa atace, existenta vreunui conflict mai vechi etc....sunt multe de spus...si de analizat pt a putea enunta o idee, o concluzie finala. eu cunosc situatii cand dupa ce a fost arestat inculpatul (timp de aproape 4 luni), s-a pronuntat o solutie de condamnare cu suspendare. vreau sa spun ca sunt sanse sa i-se retina legitima aparare si obtinerea unei achitari, sau, daca nu, dupa retinerea circumstantelor atenuante, obtinerea unei pedepse cu suspendare, cu toate ca este arestat pt 29 de zile!
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
Istvan Dalyay, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! fraatele meu a lovit un prieten in legitima aparare ... Florentina20199 Florentina20199 Buna ziua ! Fraatele meu a lovit un prieten in legitima aparare ,cauzandu-i diferite fracturi inclusiv la cap. A fost bagat la tentativa de omor . Momentan e ... (vezi toată discuția)
Omorul calificat-lcm roberto3 roberto3 Buna ziua! Vreau sa intreb daca loviturile cauzatoare de moarte se considera omor in fapt consumat sau doar lcm. Sunt infractiuni diferite? Va intreb pentru ca ... (vezi toată discuția)
Tentativă de omor cu spitalizarea victimei de 10 zile BiancaBB BiancaBB Bună. Fratele meu a avut o altercație cu un prieten, fiind provocat de acesta a folosit un briceag și i-a aplicat niște lovituri în zona stomacului ... (vezi toată discuția)